Baas spyshop verkocht aan verdachten liquidaties

De vorige maand doodgeschoten Ronald Bakker, bedrijfsleider van een spyshop in Nieuwegein, verkocht apparatuur aan een groep criminelen die waarschijnlijk liquidaties faciliteerde. Dat schrijft De Telegraaf, die het dossier rond het onderzoek naar de groep in handen heeft. De verdachten werden in juli opgepakt toen er een wapenarsenaal in Nieuwegein werd gevonden.

Volgens De Telegraaf werd Bakker kort nadat hij de spullen had verkocht doodgeschoten. Het gaat om twee autovolgsystemen van ruim 6.600 euro. De politie wil niet zeggen of er een verband is tussen de groep en de moord op Bakker.

Autodieven

Het onderzoek tegen de groep komt aan het rollen tijdens een onderzoek naar een zeer professionele groep autodieven. De politie volgde twee auto’s van deze groep met afluisterapparatuur en zenders. Beide auto’s worden in een garagebox in Maurik gezet. Middels observatie weet de recherche een groep personen in kaart te brengen. Het gaat om een groep van zeven mannen uit de omgeving van Utrecht. Het zijn bijna allemaal bekenden van de politie.

Auto’s geprepareerd

De groep wordt afgeluisterd door de politie, maar dat valt nog niet mee. In gesprekken in de auto wordt niets interessants gezegd, en ze gebruiken versleutelde telefoons die nauwelijks te kraken zijn.

Toch wordt duidelijk dat de groep bezig is om auto’s klaar te maken voor een operatie. Ze zorgen dat de brandstoftanks vol zitten en er worden flessen met brandstof in de auto’s gelegd. De accu’s worden gecheckt en er wordt nagegaan of de auto’s goed starten. De mannen praten over auto’s, vuurwapens en munitie, blijkt uit de afgeluisterde gesprekken. Ze drukken elkaar op het hart om handschoenen te dragen en sporen te verwijderen met spray.

Wandelaar vindt hulzen

Later – het is dan mei van dit jaar – praten twee van de verdachten over ‘ijzers’, ‘negen millimeter’ en een AK – waarschijnlijk een verwijzing naar een kalasjnikov. Er moet iets getest worden. De dag daarop horen agenten via afluisterapparatuur schoten. Mogelijk worden de wapens getest. Een paar dagen later wordt opnieuw geschoten.

Een wandelaar vindt in die dagen ook patronen en hulzen, en stapt daarmee naar de politie. Hij heeft de vondst gedaan op de Lekdijk bij Wijk bij Duurstede – twee van de verdachten zijn daar in de afgelopen dagen geweest, blijkt uit de zenders van de politie.

Zenders duiken op

Als in juni ook een van de zenders die in de spyshop van Bakker is gekocht wordt gebruikt, en de verdachten met tassen met wapens ophalen, grijpt de politie in. De man onder wiens auto de volgzender is geplakt wordt benaderd. Het is een bekende van de politie: hij is bij ontvoeringen en drugszaken betrokken geweest. Hij duikt onder in het buitenland. Ook in België is een man die een zender onder zijn auto heeft. Hij wordt ook benaderd.

Op 15 juli worden woningen in Tiel, Vianen, Wijk bij Duurstede en Utrecht doorzocht. Er worden wapens, een bom, negentig Blackberry’s en coke gevonden. In opslagboxen in Nieuwegein worden in kluizen 61 handvuurwapens, 36 automatische wapens en tien handgranaten gevonden. Ook vindt de politie foto’s van vijf onbekende mannen, die later bij Opsporing Verzocht getoond worden. Mogelijk zijn het doelwitten voor liquidaties, denkt het OM. De mannen zeggen niet te weten waarom ze zijn gefotografeerd.

‘Geen verband met liquidaties’

Maar volgens Guy Weski, de advocaat van een van de verdachten, zijn er geen aanwijzingen voor liquidaties. ‘Er is nooit gezegd wat de verdachten met de wapens zouden doen’, zegt hij in De Telegraaf. Ook advocaat Arne Kloosterman zegt geen verband te zien met liquidaties.

Komende week is een pro-formazitting in de rechtszaak tegen de mannen.