Dode Krommenie was liquidatieverdachte

De man die in de nacht van vrijdag op zaterdag is doodgeschoten in Krommenie, is de crimineel Eaneas Lomp. Dat meldt Het Parool. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij twee liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Het wapen waarmee Stefan Regalo Eggermont werd doodgeschoten, werd bij Lomp thuis gevonden.

Eggermont werd in juli 2014 doodgeschoten in de Conradstraat in Amsterdam. Eggermont was een onschuldige man en waarschijnlijk was zijn dood een vergissing; de schutters hadden het vermoedelijk voorzien op Omar Lkhorf, die in de buurt woonde en in een soortgelijke auto reed.

‘Lomp wist meer’

Niet lang na de moord op Eggermont werd Lomp opgepakt, nadat het moordwapen bij hem thuis was gevonden. Hij werd in april weer vrijgelaten omdat justitie dacht dat Lomp niet bij de liquidatie zelf betrokken was. Zijn postuur kwam niet overeen met het signalement van de schutter. Wel bestond het vermoeden dat Lomp meer over de moord wist dan hij wilde zeggen.

Zo zei Lomp dat hij het wapen had gekregen van – de inmiddels ook geliquideerde – Massod Amin Hosseini. Diens dna zat inderdaad op de tas waarin het wapen werd gevonden. Bovendien werd een auto waarin de geboren Iraniër regelmatig reed, gezien in de buurt van de Conradstraat rond het tijdstip van de moord. Maar de recherche denkt op basis van afgeluisterde gesprekken dat hij opdracht van iemand anders heeft gehad om de naam van Hosseini te noemen.

Schietpartij in Scheepvaartmuseum

Hij werd ook in verband gebracht met een schietpartij op het feest Waterfront in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum in 2013. Daarbij kwam de crimineel Souhail Laachir om het leven. Hij werd vlak na de schietpartij buiten het Scheepvaartmuseum opgepakt met een wapen op zak. Al snel werd duidelijk dat Lomp op het moment van de schietpartij niet binnen was, maar de politie vermoedde dat hij bij de groep hoorde die Laachir doodschoot.

Volgens Het Parool zat Lomp de laatste tijd ondergedoken, omdat hij vreesde voor zijn leven.