Twee doden na schietpartij bij McDonald’s Zwolle (UPDATE7)

In de McDonald’s in Zwolle-Noord zijn woensdagavond rond 18.00 volgens de politie twee broers doodgeschoten die beide belangen hadden in Zwolse horeca-ondernemingen. Getuigen zeiden tegen RTV Oost dat er een gewapende man binnenstapte en het vuur opende op twee gasten in het restaurant. Bezoekers vluchtten in grote paniek naar buiten. De dader is ontkomen. Politie en hulpdiensten waren snel ter plaatse.

Kassa

Eén van de slachtoffers was al overleden toen hulpdiensten arriveerden. Het andere slachtoffers werd door ambulancepersoneel nog hulp geboden maar dat mocht niet meer baten. De politie zette de omgeving van de McDonald’s af.

De schutter zou van een kassa naar een tafeltje zijn gelopen waar twee mannen zaten te eten. Op dat moment begon hij te schieten. De zaak was toen helemaal vol met mensen, onder wie veel kinderen.

De politie heeft over dader of daders niets gezegd. Er is woensdagavond een klopjacht geweest in de omgeving. Getuigen vertelden aan De Telegraaf dat de schutter voor de aanslag al uren zou hebben rondgehangen bij de McDonald’s.

Broers

Bronnen hebben tegen Crimesite gezegd dat de slachtoffers van Koerdisch-Turkse komaf zijn. Het zou gaan om de broers Ali (57) en Hüseyin Torunlar (62, foto) uit een familie die oorspronkelijk uit een Koerdisch deel van Turkije afkomstig is. Hüseyin Torunlar heeft in Nederland al langere tijd verschillende horecagelegenheden geëxploiteerd. Ook bezitten de twee veel onroerend goed in vooral Zwolle, elders in Nederland en in Turkije.

De broers waren eigenaar van het Zwolse restaurant SofrA en eigenaar van restaurant Sahara aan de Melkmarkt in de Zwolse binnenstad. Hüseyin was volgens De Stentor sponsor van voetbalclub Be Quick’28. En in Hattem hadden de twee multifunctioneel centrum ’t Heem en discotheek Maxim.