Dode NL’er Costa Rica had zakelijke problemen

Het stel Hans en Sita Snelders, dat afgelopen week in Costa Rica werd vermoord had flinke zakelijke geschillen. Dat schrijft de Volkskrant (€) zaterdag. Hans Snelders was directeur van een vereniging van gedupeerden die een stuk land in Costa Rica hadden gekocht, maar daarbij werden opgelicht. Er was grote onenigheid binnen die vereniging over de rol van Snelders.

Hans en Sita Snelders kochten, net als honderden andere Belgische en Nederlandse investeerders, een lap grond in Costa Rica van Jos van Veen uit Almere. Maar dat ging mis: het geld werd wel naar Van Veen overgemaakt, maar die heeft de overdrachtspapieren voor de grond nooit in orde gemaakt.

Wel contributie, geen winst

In 2009 ging het bedrijf van Van Veen failliet. Hans en Sita Snelders besloten daarop met een groep andere gedupeerden in actie te komen. Vlak voor het faillissement had Van Veen alsnog een deel van de grond overgedragen. De vereniging wilde een handel in teakhout opbouwen, en de kavels onder de leden verdelen.

Snelders werd directeur en ging namens de stichting aan de slag. De winst in de teakhandel zou naar de schuldeisers gaan. Maar de teakplantage heeft nooit winst gemaakt, terwijl de leden wel contributie moesten betalen. Hans en Sita Snelders kregen allebei 5.000 euro per maand. ‘Daarmee kun je in Costa Rica leven als een god in Frankrijk’, aldus een van de investeerders in de Volkskrant.

Ook onrust onder werklui

Ook bleken de papieren voor de kaveloverdracht niet in orde te zijn gemaakt. ‘Dat we wel contributie betalen maar nog altijd de grond niet in handen hebben, leidt naturlijk tot onvrede bij leden.’

Ook in de regio maakte Snelders grote problemen. Hij had problemen met zijn werklui, die bijvoorbeeld met iemand die zijn zwembad voor hem in orde maakte. Snelders was het niet eens met de gang van zaken, en zou hem bijna zijn aangevlogen. Ook blafte hij ambtenaren af die niet deden wat hij wilde.

Onderzoek in Nederland

Het is niet duidelijk of de geschillen ook hebben geleid tot de moord. Het lijkt in ieder geval geen klassieke roofmoord te zijn: er liggen in het huis nog genoeg waardevolle spullen die niet zijn meegenomen. Het echtpaar is daarnaast flink toegetakeld met vuur- en steekwapens, net als voorman van de arbeiders, die ook werd vermoord.

De politie op Costa Rica heeft de Nederlandse politie gevraagd onderzoek te doen naar de contacten van Snelders.