Dodelijk hagelschot was ongeluk

De rechtbank van Alkmaar heeft dinsdag een 24-jarige man uit Amsterdam twaalf jaar cel opgelegd voor de overval in 2009 op een restaurant waar de 55-jarige Samir Mosa (foto) in the bijzijn van zijn kinderen werd doodgeschoten met een shotgun.

Hoofd

De rechtbank vindt doodslag bewezen in samenloop met een overval in vereniging met de dood van het slachtoffer als gevolg. De toen 19-jarige verdachte kwam samen met twee mededaders, van wie de identiteit niet is komen vast te staan, op 20 oktober 2009 het restaurant De Visserman in Callantsoog binnenlopen. Mosa was mede-eigenaar van het restaurant. Hij werd met hagelpatronen in zijn hoofd geschoten en overleed niet lang daarna. Zijn kinderen waren op dat moment ook in het restaurant aanwezig.

Ongeluk

Werknemers, een dochter en een negenjarig zoontje zijn ook ernstig is bedreigd. De mededader hadden een groot mes en een pistool bij zich. Toen de verdachte op zoek naar buit was is Mosa met het hagelgeweer door het hoofd geschoten. De rechtbank ziet geen bewijs dat de verdachte willens en wetens heeft geschoten op het slachtoffer en gaat ervan uit dat het dodelijke schot een ongeluk is geweest. De rechtbank vindt wel dat de verdachte door met een geladen en gebruiksklaar vuurwapen een overval te plegen en de confrontatie aan te gaan bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat een schot gelost zou worden, met dodelijke afloop.

Anonieme getuige

Het bewijs voor de betrokkenheid van verdachte berust op drie pijlers. Een verklaring van een getuige, heimelijk opgenomen gesprekken in de woning van de verdachte en diens vriendin en de verklaring van een anonieme bedreigde getuige. De rechtbank vindt dat die pijlers elkaar versterken en in onderling verband voldoende stevigheid geven aan de bewijsconstructie.

De recherche kwam pas na jaren op het spoor van de verdachte en plaatste toen microfoons in het huis van hem en zijn vriendin. In hun gesprekken kwam ook het verleden aan bod. De verdachte twijfelde soms of hij niet naar de politie moet stappen en opnieuw moet beginnen, maar deed het uiteindelijk niet:

A (vriendin): Ja. waarom zeg je dat? Loop ik te zeggen dat jij diegene hebt vermoord, tegen anderen????

P (verdachte): “houd alstublieft mee op” (fon.).

A: Nee, Doe ik toch ook niet, doe ik toch ook niet… .doe ik ook niet, het zijn jouw privédingen loop ik te zeggen “He hij heeft vastgezeten omdat ie overvallen en dat soort dingen allemaal deed vroeger”?? Nee…

P: Nee, heb ik ook niet gezegd.

A: Dat zeg ik tegen niemand…nee gaat niemand wat aan. Ik hou mijn mond over jou.

Hoewel de verdachte haar soms mishandelde stapte de vriendin niet naar de politie maar ze besprak wel iets met een vriendin, die uiteindelijk getuige werd in de zaak.

2012

De verdachte is pas in 2012 aangehouden nadat er een tip was binnengekomen bij de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE). Pas jaren later kwam het onderzoek rond omdat deze tipgever een verklaring af wilde leggen als anonieme bedreigde getuige. Die verklaring was het laatste puzzelstukje in het bewijs, aldus de officier van justitie.

Lees meer in het vonnis.