Doden overvaller was noodweer

De Amsterdamse goudinkoper die in juni een 49-jarige man neerstak, handelde uit noodweer. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak tegen de verdachte geseponeerd. Het slachtoffer overleed dezelfde dag nog in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De overval vond plaats in een goudhandel aan de De Clerqstraat in Amsterdam. De 49-jarige Remy W., een vaste klant van de winkel, komt de zaak binnen met een vleesvork, waarmee hij de goudinkoper, die op dat moment in de zaak aanwezig is, in de hartstreek steekt.

In de worsteling weet de goudinkoper de vork te bemachtigen en steekt daarmee de overvaller. Die weet te ontkomen en vlucht de zaak uit. De goudinkoper raakt zelf ook zwaargewond – hij had vier gaten in zijn hart – en wordt in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

De officier van justitie besloot de goudinkoper niet als getuige, maar als verdachte aan te merken. Daardoor had hij meer rechten; hij mocht bijvoorbeeld zwijgen en zich laten bijstaan door een advocaat.

De bevindingen van politieonderzoek en forensisch onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut ondersteunen het verhaal van de goudinkoper, die zegt dat de overvaller als eerste stak. Volgens het OM beschermde de goudinkoper met de actie zijn eigen leven. Hij wordt daarom niet vervolgd.