Amrani was boos op de wereld

Nog twee mensen zijn inmiddels na de aanslag in Luik aan hun verwondingen bezweken. Volgens Belgische media zou het gaan om een tweede baby en een jongen van twintig jaar. Daarnaast is het waarschijnlijk dat de dader ook nog een 45-jarige schoonmaakster heeft gedood. Het lichaam van deze vrouw is dinsdagavond in zijn appartement in Luik gevonden. Het totale dodental van de aanslag is hiermee opgelopen tot acht.

De 45-jarige vrouw uit Vottem was de schoonmaakster van de buurvrouw van Amrani. Hij zou haar mogelijk met een smoes naar zijn appartement hebben gelokt.

Er liggen nog vijf slachtoffers in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis. Totaal zijn er 123 gewonden, veertig van hen verkeren in shock en zullen een zwaar psychisch trauma aan het bloedbad overhouden. 

Amrani heeft zichzelf met een eigen wapen (een FAL) door het hoofd geschoten. Deze FAL (Fusil Automatique Léger) is één van de meest succesvolle wapens van de Fabrique Nationale de Herstal, onder de rook van Luik. Met de 7.62-munitie heeft dat wapen een enorme vuurkracht en is in de meeste NATO-landen (buiten de VS) standaardbewapening voor de krijgsmacht.

De Vlaamse krant De Standaard sprak uitgebreid met een strafpleiter die veel zaken voor Amrani heeft gedaan. Volgens deze Didier de Quévy Amrani voelde Amrani zich ‘geflikt’. ‘Hij vond altijd dat iedereen tegen hem was. Zijn eigen schuld was het nooit’, zegt hij.

Rond 10.00 zou hij met de FAL in zijn hand en zijn rugzak met granaten zijn appartementje hebben verlaten. Sinds hij een jaar geleden uit de gevangenis kwam, vertrok Amrani iedere ochtend rond zes uur naar zijn werk. ‘Ergens in de bouw’, volgens de buren.

Zijn vrouw Marie-Hélène (36) is verpleegster in de thuiszorg. Zij kan misschien vertellen over wat er zich in het hoofd van Amrani heeft afgespeeld. Zij werd dinsdagavond laat nog altijd ondervraagd.

Nordine Amrani was geen geweldsman, ondanks zijn liefde voor wapens. Hij was een draaideurcrimineel in de zwaardere delicten. Gisteren moest hij voor de rechter komen in een zedenzaak.

Misschien zit in de ondervraging over de zedenzaak wel een deel van de verklaring voor de uitbarsting van geweld. Als politie en parket oordeelden dat de aanwijzingen tegen hem in de zedenzaak sterk genoeg waren, moest hij terug naar de gevangenis om er de rest van zijn straf uit te zitten van de vijf jaar cel waarvoor hij in 2008 was veroordeeld en vervroegd op vrije voeten was.

Nordine Amrani kwam als tiener in Brussel al verschillende keren in aanraking met de jeugdrechter. 

In oktober 2007 ging Amrani voor het eerst echt de cel in voor een wietplantage van 3.000 plantjes. In het pand lagen ook LAW-raketwerper, een AK 47-kalasjnikovgeweer, een scherpschuttersgeweer, een FAL-geweer en een K31- geweer. Daarnaast nog 9.000 onderdelen van wapens en kogels. Amrani maakte ook zelf geluiddempers voor al die wapens. Hij heeft aan de speurders nooit willen zeggen waar hij de wapens en de drugs haalde.

De Brusselse toppleiter Didier de Quévy deed deze zaak voor Amrani nog heel goed. ‘Hij voelde zich geflikt in die drugszaak. Hij was boos de op de hele wereld.’

In het appartementsgebouw waar hij samenwoonde zeggen de bewoners dat het stel weinig contact had. ‘Ze hebben jarenlang problemen veroorzaakt in het gebouw. Ze konden met niemand overweg en ze maakten in het holst van de nacht luid ruzie.’

De ontmijningsdienst van het leger blies gisteravond uit voorzorg de auto van het paar op. Maar er bleken geen explosieven in te zitten.

Meer in De Standaard.