Doelwit liquidatie Staatsliedenbuurt gepakt

De politie heeft vrijdag in Rotterdam een man aangehouden die doelwit was van de liquidatie in de Staatsliedenbuurt van Amsterdam, eind december. Dat heeft de politie donderdag bekend gemaakt. De man wordt verdacht van vuurwapenbezit en het gebruik van valse identiteitspapieren. Hij reed op 29 december met zeker drie andere mannen in een Range Rover die werd achtervolgd en beschoten. Twee mannen kwamen om het leven, de nu opgepakte man wist met een vierde inzittende te ontsnappen.

Het zou gaan om een 28-jarige man. De verdachte is maandag al voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalde dat hij langer moet blijven zitten. De politie wil verder geen informatie vrijgeven in belang van het onderzoek.

Vierde inzittende

De politie is nog altijd op zoek naar de vierde inzittende. Wie dat is, is nog altijd niet duidelijk. De twee overlevenden, een ‘ blonde man’ en een man van Noord-Afrikaanse afkomst, renden na de liquidatie allebei het Van Bossepad in. Een van hen sprong halverwege het Van Bossepad tussen de woonboten het water in. Later kwam deze man kwam verdwaasd uit het water en mengde zich in het publiek, in de buurt van de Range Rover in de Schaepmanstraat, waar hij zijn jas uittrok. Een blonde man sleepte dit slachtoffer weg uit het publiek.

Eind januari hield de politie na een achtervolging een 24-jarige man aan die ervan wordt verdacht dat hij betrokken is bij de liquidatie. De man sprong in het water om te ontkomen aan de politie, maar die wist hem toch te arresteren nadat hij in zijn been was geschoten.

Wapens

Bij de liquidatie is er door de voorruit van de auto’s van de schutters geschoten. Ook werd er met kalasjnikovs op motoragenten geschoten, die niet gewond raakten maar wel de achtervolging moesten staken. Later werden een zilvergrijze Audi en een zwarte Volkswagen Golf gevonden in Geuzenveld.

De politie heeft bij zoekacties in sloten in Geuzenveld meerdere wapens gevonden. Een van die wapens is een kalasjnikov die waarschijnlijk bij de schietpartij is gebruikt. 

Lees ook:

‘Verband Gwenette M. en Staatsliedenbuurt’

Verdachte Staatsliedenbuurt ‘zware jongen’

Twintig tips over schietpartij Amsterdam-West

Politie zoekt ‘blonde’ man

Opnieuw vuurwapen gevonden in A’dam