Dokwerkers gevolgd door drugscriminelen

Medewerkers van bedrijven in de Rotterdamse haven worden vaak naar huis gevolgd en dan benaderd door criminelen om hand- en spandiensten te verlenen bij drugssmokkel. Dat heeft de leider van het opsporingsteam HARC gisteren gezegd op een symposium. Smokkelaars rijden achter havenwerkers aan tot aan hun voordeur en vragen dan om mee te werken aan cocaïnetransporten.

Cocaine

Het gaat vooral om medewerkers van containerterminals en overslagbedrijven. Zij hebben een sleutelpositie waardoor ze relatief makkelijk drugs binnen kunnen krijgen. Zo kunnen ze drugs die verstopt zit in een container met fruit uit Zuid-Amerika, verplaatsen naar een container uit een veilig land. Op de Zuid-Amerikaanse containers wordt namelijk extra gelet door de douane. Het verplaatsen van een tas met drugs naar een veilige container, levert 1000 euro op. Voor het overzetten van een complete lading cocaine worden bedragen van wel 75.000 euro betaald.

Represailles

‘Het gevoel van onveiligheid onder personeel in de haven groeit’, zei politieman Cees van Duijn gisteren op een symposium op de Erasmus Universiteit. Het Algemeen Dagblad was daarbij.  Van Duijn is projectleider van het HARC-team,een samenwerkingsverband van de Zeehavenpolitie, de Douane, de Fiod en het Openbaar Ministerie tegen drugssmokkel in de Rotterdamse haven. Onder dokwerkers heerst angst voor de criminelen en de meldingsbereidheid is laag, uit vrees voor represailles. Het HARC-team werkt aan een meldloket waar dokwerkers anoniem kunnen melden. Van Duijn zegt te verwachten dat dit jaar nog meer drugs in beslag wordt genomen dan vorig jaar. Toen werd 19.000 kilo onderschept.