Donald G. schikt met OM (UPDATE)

Het hoger beroep in de afperszaak “Briard” tegen Donald G. is van de baan. G. is in 2014 door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 30 maanden cel voor afpersing van een antiekhandelaar, terwijl tegen hem tien jaar was geëist. Zowel G. als het Openbaar Ministerie gingen in hoger beroep. Update: reactie Donald G.

Schikking

De advocaat van Donald G., Nico Meijering, zegt tegen Crimesite dat de partijen bereid waren te berusten in de uitspraak van de rechtbank maar dat het Openbaar Ministerie als voorwaarde heeft gesteld dat er een schikking zou worden getroffen over de ontnemingsvordering die het OM had ingediend. Die schikking is er inmiddels gekomen. Over de hoogte van het schikkingsbedrag wil Meijering niets zeggen, maar hij is ’tevreden over het resultaat: partijen hebben over en weer flink water bij de de wijn moeten doen, maar client vond het belangrijk dat er een streep onder gezet kon worden’.

Beschermde getuigen

In de zaak speelden verklaringen van cruciale beschermde getuigen een grote rol. Remko van Lent en zijn vrouw Jessica van Boven zaten ondergedoken in het buitenland en weigerden uiteindelijk te verschijnen om door de rechtbank in Rotterdam te kunnen worden gehoord. De Rotterdamse rechtbank noemde Van Lent weliswaar onbetrouwbaar maar woog de verklaringen toch mee in het bewijs. Onder de medeverdachten van Donald G. was oud-Hells Angel Harry S.. Hij werd door de rechtbank alleen veroordeeld voor witwassen.

Update

Donald G. laat desgevraagd aan Crimesite weten:

Ik was het niet eens met de veroordeling voor afpersing, maar ik heb geschikt omdat het anders nog jaren zou gaan duren allemaal. Iedereen moet verder in het leven. Ik ben nu overal van af. Er lopen geen zaken of verdenkingen meer.

Donald G. had jarenlang een antiekzaak aan het Amsterdamse Waterlooplein. Hij handelt onder andere in Franse klokken.