Dood in de sekskamer

Dinsdag was er in Amsterdam een druk bezochte pro forma-zitting in de zaak van de overleden Magnus Jonsson. De 35-jarige Zweed werd vorig jaar december gevonden in een woning in de Filips van Almondestraat in de wijk de Baarsjes. Hij heeft het leven gelaten tijdens een extreem seksspel.

Door Timo van der Eng

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de 56-jarige verdachte Michael K. het slachtoffer een dodelijke hoeveelheid drugs en andere stoffen heeft toegediend, waaronder crystal meth en xtc. Jonsson en K. waren beiden onder invloed van verschillende drugs tijdens een extreem SM-spel dat van het begin van de avond tot de volgende ochtend half negen duurde, het tijdstip waarop Jonsson overleed.

Sekskamer

De SM-activiteiten vond plaats in een speciaal ingerichte sekskamer in de woning van K. Het slachtoffer was gekleed in een latex pak, waarbij zijn hoofd nog vrij was, en vastgebonden met verschillende riemen. Volgens K., die tijdens de SM de dominante rol had, is alles met instemming van Jonsson gebeurd, ook de inname van de verschillende drugs.

Het OM verdenkt Michael K. van dood door schuld en roekeloos gedrag. Volgens de officier had de verdachte, mede door zijn achtergrond als arts, beter moeten weten. K., klein, kaal, met een buikje en een baard en hoorbaar van Duitse komaf: ‘Ik ben niet roekeloos geweest. Alles is in overleg gebeurd.’

Camerabeelden

Tijdens de zitting bleek dat de langdurige seksspellen ook met een camera zijn opgenomen. Volgens de advocate van K. is op de beelden te zien dat haar cliënt onmiddellijk reageert als Jonsson niet meer beweegt. Hij bevrijdt dan direct het slachtoffer door de riemen los te maken. Ook belt hij snel een ambulance.

Verdovingsstof

Zowel de officier van justitie als de raadsvrouw van Michael K. willen dat er nog verder onderzoek gedaan wordt. Zo moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke gevolgen van het gecombineerd innemen van de verschillende drugs. In het lichaam van Jonsson is ook etomidaat teruggevonden, een verdovingsstof. Het is nog onduidelijk hoe die in het lichaam van het slachtoffer is terecht gekomen.

Codes SM-spel

De officier wil ook meer duidelijkheid over de codes die gelden tijdens een homoseksueel SM-spel en de afspraken die daarbij in de regel worden gemaakt.

Ambulancepersoneel heeft tevergeefs getracht Jonsson te reanimeren. Ook naar hun doen en laten moet nog nader onderzoek worden gedaan.

Voorlopige hechtenis

De advocate van K. wilde dat de voorlopige hechtenis van K. geschorst zou worden. K. zou hiervoor een borg willen betalen. Ook gaf hij toestemming voor elektronisch toezicht en zou de sekskamer verzegeld kunnen worden. De rechtbank wees het verzoek van de advocate af. Daarbij liet ze onder andere meewegen dat er in 2014 ook al een dode man is aangetroffen in het huis van de verdachte. Daarvoor is K. trouwens niet vervolgd.

Pieter Baan Centrum

Over twee weken is er een volgende zitting die vooral zal gaan over de vraag of K. opgenomen mag worden in het Pieter Baan Centrum (PBC). Justitie wil graag dat er bij de verdachte een persoonlijkheidsonderzoek wordt gedaan.  K. en zijn advocate verzetten zich tegen opname in het PBC.