‘Doodgestoken Joeri deelde eerste klap uit’

Volgens één van de verdachten rond de dood van Joeri Edelijn (foto) op de Markt in Uden, deelde het slachtoffer als eerste een klap uit. Dat verklaarde de 25-jarige verdachte donderdag in de rechtbank van Den Bosch. De man moest huilen tijdens de verklaring van de vriendin van Edelijn.

De verdachte, die uit Uden komt, staat samen met een 24-jarige inwoner van Erp terecht. De man legde een verklaring af over wat er op de avond van in de nacht van 9 op 10 mei 2015 gebeurde. Hij verklaarde dat hij en zijn vriend onder invloed waren van drank en drugs, en op de Markt op zoek waren naar cocaïne, zo blijkt uit de zitting, schrijft het Brabants Dagblad.

Mes uit voorzorg afgepakt

Toen ze Edelijn tegen het lijf liepen, zou een van de verdachten een klap hebben gehad. Daarop ontstond een worsteling. De man uit Erp zou een mes hebben gehad, en de Udenaar verklaart dat te hebben afgepakt, ‘uit voorzorg’. Maar later haalt hij er toch mee uit, naar eigen zeggen om Edelijn op afstand te houden.

Omstanders verklaarden dat de twee verdachten Edelijn aan het treiteren waren. Edelijn was aan het bellen, en zij vielen hem lastig.

Beide mannen hebben een strafblad voor onder meer mishandeling, diefstal en drugsbezit. De man uit Uden wordt door deskundigen beschreven als asociaal en prikkelbehoeftig. Zijn vriend uit Erp zou agressief en verslavingsgevoelig zijn.

‘Ik ben 25 en weduwe’

De vriendin en de moeder van Edelijn hebben in de rechtszaal ook het woord genomen. De vriendin zei onder meer:

‘De glans in het leven is er vanaf. (…) Door twee onbenullen. Waarom, waarom? Ik ben 25 en weduwe. We zijn in een groot, zwart gat gevallen.’

Volgens Omroep Brabant moest de 25-jarige verdachte uit Uden huilen toen hij de verklaring van de vriendin hoorde. Hij stelt dat hij het heel erg vindt voor de nabestaanden.