Doodslaan vriendin met honkbalknuppel: doodslag

Voor het doodknuppelen van zijn vriendin Monique (45) heeft de 46-jarige Rien de R. uit Sint Willebrord donderdag van de rechtbank in Breda 12 jaar cel gekregen. De rechtbank gaat uit van doodslag, niet van moord. Daarom is de straf lager dan de eis.

Honkbalknuppel

De rechtbank vindt dat de vrouw in een opwelling van woede tijdens een ruzie is doodgeslagen. Dit deed De R. door met een honkbalknuppel meerdere malen met kracht op haar hoofd, gezicht en hals te slaan. De gruweldaad vond plaats op 19 mei 2017 in het huis waar de twee samenwoonden.

De R. had zijn daad bekend. Maar niet duidelijk is geworden wat nu precies de uitbarsting heeft veroorzaakt, zo merkt de rechtbank op.

Spullen pakken

Het Openbaar Ministerie had 15 jaar geëist. De officier van justitie vond wel dat er sprake was van voorbedachten rade en dus moord. De R. is tijdens de ruzie met zijn vriendin naar zijn bestelbus gelopen om spullen te pakken, waaronder de knuppel. Toch vindt de rechtbank niet bewezen dat hij toen al een plan had om zijn vriendin van het leven te beroven. Dit leidt de rechtbank onder meer af uit de verklaring van De R. dat hij eerst met de knuppel op een tafel heeft geslagen. Na een opmerking van zijn vriendin is hij zijn woede op haar gaan richten en heeft hij haar geslagen met de knuppel.