Broer van Erol Kabak uitgeleverd

Senol Kabak (foto) – de broer van de gewelddadige roofovervaller Erol Kabak – heeft politiek asiel aangevraagd in Nederland. Senol Kabak zit in een rolstoel en verblijft in de gevangenis in Lelystad maar dreigt te worden uitgeleverd naar Turkije. Dat schrijft de papieren Nieuwe Revu deze week. Kabak (47) lijdt aan ernstige vorm van perifere polyneuropathie, een aandoening van het zenuwstelsel. Lopen of bewegen veroorzaakt ernstige pijn. Senol Kabak zegt dat hij vreest te worden vermoord in Turkije, net als zijn broer Erol.

Senol Kabak is In september 2010 door een arrestatieteam opgepakt in een stomerij in Amsterdam-Osdorp nadat Turkije had verzocht om zijn uitlevering. Volgens de Turken maakte Kabak deel uit van een criminele organisatie die heroïne naar Nederland, Spanje en Portugal smokkelde. In dat onderzoek werd op 8 april 2000 in Hengelo 141 kilo heroïne in beslag genomen. Senol Kabak is ook verdacht van betrokkenheid bij de moordaanslag op de Turk Hasan Erkus in Istanbul, vier dagen voordat de heroïne in Hengelo in beslag werd genomen.

Die laatste verdenking baseert de Turkse politie op het motief bloedwraak. Deze Erkus was zakenpartner in drugs van zijn broer Erol en zou opdracht hebben gegeven voor de moord op Erol Kabak in de Bayrampasa-gevangenis in Istanbul in 1998.

Erol Kabak (foto rechts) pleegde in Nederland in de jaren tachtig en negentig meer dan 41 (bank)overvallen en schoot daarbij flink in het rond. In 1992 schoot hij (toen 25) bij een motel in Vinkeveen na een achtervolging door de politie de de 40-jarige agent Imam Klaassen dood. Hij ontsnapte twee keer uit een Nederlandse gevangenis, de laatste keer ontkwam hij naar Turkije.

De advocaat van Senol Kabak denkt dat Nederland zijn cliënt gewoon kwijt wil, ondanks dat deze volgens hem uitleverings- en detentieongeschikt is. De rechter heeft op grond van het vertrouwensbeginsel (het vertrouwen dat Nederland heeft in de rechtsstaat van een bevriend land) geoordeeld dat de uitlevering toch is toegestaan.’Waarom kan iemand in zijn toestand niet thuis door zijn familie worden verzorgd met een enkelband om?’, vraagt de advocaat zich af. 

Senol Kabak woont sinds 1971 in Nederland maar raakte na een scheiding zijn verblijfsvergunning kwijt en heeft zich nooit laten naturaliseren. Zijn laatste kans is politiek asiel aanvragen in Nederland. Hij heeft in Turkije zijn dienstplicht niet vervuld of afgekocht en dat is daar strafbaar. Senol Kabak zegt ook te vrezen voor zijn leven in Turkije. Als zijn asielaanvraag wordt afgewezen, kan hij worden uitgeleverd.