Door blunder OM komt Mark M. op vrije voeten

Het Openbaar Ministerie heeft een blunder gemaakt in de zaak van politiemol Mark M.. Die komt vrijdagochtend op vrije voeten omdat justitie heeft vergeten zijn voorlopige hechtenis te verlengen, ondanks zijn celstraf van vijf jaar. Het gerechtshof heeft M. hierom op vrije voeten gesteld.

26 april

In februari werd M. veroordeeld maar hij bleef in voorlopige hechtenis omdat er hoger beroep was ingesteld. De voorlopige hechtenis van M. verliep per 26 april. Normaal gesproken had de advocaat-generaal verlenging van die hechtenis moeten aanvragen hangende de procedure van het hoger beroep bij het gerechtshof. Op 3 mei heeft de advocaat-generaal dit alsnog gedaan maar toen was dat alleen nog mogelijk voor feiten waarop een celstraf van meer dan acht jaar staat. Het wetsartikel dat termijnverzuimen kan repareren kon niet meer worden toegepast.

Hoger beroep

M. is veroordeeld voor het doorgeven van politie-informatie aan criminelen en vrijgesproken voor onder meer het onderdeel ‘het aannemen van geld’ bij het feit van ‘passieve ambtelijke omkoping’.

Het Openbaar Ministerie en de advocaat van Mark M. – Jan-Hein Kuijpers – waren beiden in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank