Door deze liquidatie ging de kroongetuige zingen

Onlangs liep Nabil B. over naar justitie. Hij had last van zijn geweten gekregen door de vergisliquidatie van Hakim Changachi. Maar wie waren er nog meer bij die liquidatie betrokken, die de verhoudingen in de Mocro War volledig op zijn kop heeft gezet? En waarom werd een van de hoofdrolspelers zelf ook weer vermoord? 

Door Timo van der Eng / Crimesite

Het is stil in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp op maandagochtend 11 december 2017. Achter het glas op de publieke tribune zitten wat nabestaanden van Hakim Changachi, iemand van het Openbaar Ministerie, een medewerkster van Slachtofferhulp en een enkele journalist.

Aan de andere kant van het glas, in de rechtszaal zelf, zit de 30-jarige Nabil B. uit Utrecht. Op het oog een gewone jongen. Kort zwart haar, een lichtgekleurde sweater, sneakers. In niets een doorgewinterde crimineel. Hij staat terecht voor de moord op Hakim Changachi, eerder in januari dat jaar. En dat is opvallend, want Nabil B. is een vriend van de familie Changachi, die in de Utrechtse onderwereld een reputatie heeft. B., met opgetrokken schouders en enigszins gebogen over tafel, doet er tijdens die pro forma-zitting het zwijgen toe.

Wat bijna niemand die ochtend vermoedt is dat Nabil B. nog geen 3 maanden later, op 23 maart 2018, in het brandpunt van het Nederlandse onderwereldnieuws zal staan. Nabil B. houdt in december 2017 in de rechtszaal zijn kaken dan wel stijf op elkaar, in de weken daarvoor heeft hij wel degelijk met justitie gepraat. Niet alleen over de moord op Hakim Changachi, maar ook over de mogelijkheid kroongetuige te worden en te verklaren over verschillende liquidaties in de regio Utrecht – Amsterdam. Zestien dagen na de pro forma-zitting in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, waar hij weigert iets te zeggen, tekent Nabil B. een kroongetuige-regeling. Het feit dat B. is overgelopen naar justitie wordt op 23 maart door het Openbaar Ministerie bekend gemaakt in het Justitieel Complex Schiphol.

Schoten uit een automatisch vuurwapen

Terug naar begin 2017. In de nacht van 12 januari klinken op de Faustdreef in de Utrechtse wijk Overvecht omstreeks 01:45 uur verschillende schoten uit een automatisch vuurwapen. Getuigen zien een lange dunne man wegrennen. Op straat, bij het portiek van de flat waar hij woont, ligt de 31-jarige Hakim Changachi. Hij is door meerdere kogels getroffen. Een haastig aangevlogen trauma-helikopter komt te laat: Hakim, die op het punt staat vader te worden, sterft ter plekke. Enkele minuten later wordt iets verderop, op de Pallas Athenedreef, een brandende Audi aangetroffen – de vluchtauto die door de schutters is gebruikt.

Aanvankelijk leeft bij crimewatchers de gedachte dat Hakim Changachi het slachtoffer is geworden van een afrekening in de onderwereld.  De van oorsprong Marokkaanse (en grote) Utrechtse familie Changachi is immers bekend in het criminele milieu. Zo waren ze onder andere actief in de hasjhandel. Verschillende familieleden overleefden de criminele activiteiten niet. In maart 2016 kwam Sadik, een broer van Hakim, om het leven na een plofkraak in Duitsland. Op de vlucht voor de politie crashte hij met zijn Audi eerst tegen een vrachtwagen en daarna tegen een boom. Op 5 september 2001 verdween Mimoun Changachi spoorloos. Hij is nooit meer gevonden. Mimoun werd toen beschouwd als het gezicht van de familie en zijn verdwijning had grote impact. In de jaren daarna werden verschillende aanslagen gepleegd op diverse familieleden.

Twee dagen na de liquidatie van Hakim Changachi komt er een telefoontje binnen bij de politie in Utrecht. Beller is ene Khalid H. Net als Hakim woont hij op de Faustdreef in de Domstad. H.(31) ook wel bekend onder de naam Imo en met criminele antecedenten, vertelt de politie dat hij het verdacht vindt dat enkele donkergekleurde mannen al een tijdje in een Skoda Fabia zitten, die in de straat staat geparkeerd. Als de politie een kijkje gaat nemen slaan de mannen op de vlucht. Achtervolgd door verschillende politieauto’s worden er tijdens een dolle rit over de A1 met snelheden van soms 160 kilometer per uur twee Kalasjnikovs die in een tas van de Action op de achterbank lagen uit het raam van de Skoda gegooid. Uiteindelijk wordt de auto tussen Huizen en Diemen klemgereden door de politie. De twee mannen die in de auto zitten worden aangehouden. Het gaat om de Amsterdammers Marciano D. (1991) en Jerrel Z. (1992). In hun gestolen auto vindt de politie verschillende colaflesjes gevuld met benzine en tien patronen. Beide mannen hebben drie lagen kleding aan. Voor de politie is het klip en klaar: de twee waren van plan geweest een liquidatie te plegen.

Imo

Ondertussen doet niet alleen de politie, maar ook de familie Changachi onderzoek naar de moord op Hakim. Ze praten onder andere met de 30-jarige Marokkaanse Nederlander Nabil B., een vriend van de familie. Die stelt dat de moord op Hakim een vergissing is en dat het eigenlijke doelwit Khalid H., alias Imo, zou zijn geweest. B. kan het weten, want hij is zelf betrokken bij de vergisliquidatie van Hakim, zo erkent hij. Hij heeft de vluchtauto geregeld, die brandend werd teruggevonden op de Pallas Athenedreef. Maar naar eigen zeggen wist hij niet dat de auto zou worden gebruikt bij een liquidatie. Ook is hij de gangen na gegaan van Khalid H. en heeft hij een foto van hem gemaakt en deze doorgestuurd naar een tussenpersoon. En hij heeft het kenteken van de auto van H. doorgegeven.

De weken na de moord op Hakim Changachi en de voorgenomen liquidatie van Khalid H., die inmiddels gevlucht is naar het buitenland, draait het onderzoek van de politie Midden-Nederland op volle toeren. Ook de rechercheurs raken er steeds meer van overtuigd dat de moord op Hakim Changachi een vergissing is. Dan, nog geen drie weken na de schietpartij in Overvecht, wordt Nederland opnieuw opgeschrikt door een afrekening. Op 31 januari wordt de 25-jarige Justin Jap Tjong  doodgeschoten op de Professor R. Casimirlaan in Amsterdam-Osdorp. Getuigen spreken van twee salvo’s uit automatische vuurwapens, totaal zo’n acht tot tien schoten. Aanvankelijk melden de media dat Lange Justin, zoals Jap Tjong ook wel wordt genoemd, bekend staat als een kleine boef, niet iemand die je in verband zou brengen met liquidaties. Maar dan blijkt dat er mogelijk een verband is met de vergismoord op Hakim Changachi.

Bij de politie komt informatie binnen dat Jap Tjong de man zou zijn geweest die de fatale schoten heeft afgevuurd op Changachi. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij de voorgenomen liquidatie van Khalid H. Getuigen uit de directe omgeving van Jap Tjong verklaren dat hij in de dagen rond de vergisliquidatie uitermate nerveus was. Ook heeft hij tegen een vertrouweling gezegd dat hij voor een klus 15.000 euro zou krijgen. Hij zou daarvoor iemand moeten ‘spotten’, in de gaten moeten houden.

Na de liquidatie van Jap Tjong zingen er in de onderwereld verschillende geruchten rond. Zo wordt er gefluisterd dat Jap Tjong doodgeschoten is als vergelding voor de vergismoord op Hakim Changachi. Het andere gerucht benoemt de opdrachtgevers van de liquidatie van Changachi ook als degenen die achter de moord op Justin Jap Tjong zitten. Lange Justin zou door zijn nervositeit en gedrag een risico vormen voor de organisatoren en opdrachtgevers van de liquidatie van Hakim Changachi. Daarom moest hij uit de weg worden geruimd. Maar, zoals gezegd, beide verhalen zijn slechts geruchten. De politie heeft ook geen verdachten aangehouden voor de moord op Justin Jap Tjong.

Aangetrouwde neef

Eind maart 2017 wordt bekend dat de politie twee verdachten heeft aangehouden voor de liquidatie van Hakim Changachi. Het gaat om Guyno O. (24) uit Zaandam, een aangetrouwde neef van Justin Jap Tjong, en om Ferrel T.N.T., een 30-jarige Amsterdammer. Guyno O., die geen strafblad heeft, erkent dat hij de vluchtauto op de Pallas Athenedreef in brand heeft gestoken. Daarbij verbrandde hij zijn hand en lip. Maar volgens hem heeft zijn aangetrouwde neef Lange Justin tegen hem gezegd dat de auto gebruikt zou worden bij een kraak. O. zou niets hebben geweten van een liquidatie. Er is ook geen technisch bewijs dat O. linkt aan het plaats delict, aldus zijn advocaat.

Toch zijn er getuigen die belastende verklaringen over Guyno O. hebben afgelegd. Volgens de anonieme Getuige A. heeft Justin Jap Tjong gezegd dat O. de schutter is geweest. Het Openbaar Ministerie benadrukt de betrouwbaarheid van de verklaringen van Getuige A. Zo zou hij/zij hebben verklaard dat Justin Jap Tjong tegen hem/haar had gezegd dat de moordwapens van de liquidatie van Hakim Changachi in een sloot waren gegooid. De automatische vuurwapens werden daar ook daadwerkelijk gevonden.

Op 5 september geeft een nieuwe verdachte zichzelf aan bij de politie. Het gaat om Nabil B. uit Utrecht. Officieel wordt hij aangehouden voor verboden wapenbezit. Maar B. heeft zich bij de politie gemeld omdat hij zich bedreigd voelt en omdat hij in gewetensnood verkeert. Bedreigd door de opdrachtgevers van de misgelopen liquidatie en in gewetensnood omdat de zoon van een familie die hij al jarenlang kent het slachtoffer is geworden van een liquidatie, resteert hem nog maar een weg: zich melden bij de politie. Maar in ruil voor zijn verhalen wil hij wel iets terug: een kroongetuige-regeling, waardoor hij in een beschermingsprogramma komt.

Terwijl Nabil B. in onderhandeling is over zijn kroongetuigendeal, vindt er in de nacht van 17 op 18 december 2017 een wilde schietpartij plaats in Utrecht Overvecht. Vanuit een rijdende auto worden er 28 kogels afgevuurd op Mohamed R. en een kompaan. De 36-jarige R. wordt onder andere getroffen in zijn schouder en oor. Een bejaarde vrouw die in haar huis ligt te slapen wordt door een van de rondvliegende kogels geraakt in haar bovenbeen. Diezelfde nacht nog doet de politie op een groot aantal adressen in Utrecht invallen. Ook in het huis van Mohamed R. Daar vinden rechercheurs naar eigen zeggen bewijsmateriaal dat gebruikt kan worden in het onderzoek naar de moord op Hakim Changachi.

Oude vriend

Ondertussen praat Nabil B. met de politie. De precieze inhoud van de verklaringen van de nieuwe kroongetuige zijn op het moment van publicatie van dit artikel nog niet bekend. Wel is duidelijk dat Nabil B. de opdrachtgever noemt van de voorgenomen liquidatie van Khalid H. en de vergismoord op Hakim Changachi: Ridouan Taghi (40), oorspronkelijk uit Vianen. T. zou daarbij gesteund zijn door Saïd Razzouki en zijn broer Mohamed, aldus de kroongetuige. Dat laatste is saillant: Mohamed R. is niet alleen degene op wie in december de aanslag werd gepleegd in Overvecht, hij is ook een oude vriend van kroongetuige Nabil B. De twee kennen elkaar al jaren en zijn beiden vervolgd voor een mishandeling in Utrecht in 2012. Door zijn verklaringen lapt Nabil B. zijn oude vriend Mohamed er dus bij.

Justitie heeft in de onderzoeken Doorn (de voorgenomen liquidatie op Khalid H.) en Roos (vergisliquidatie van Hakim Changachi) ook de beschikking over een groot aantal pgp-berichten, die werden ontdekt op een server in Costa Rica. Een groot deel van de versleutelde berichten is inmiddels gekraakt. Daaruit blijkt volgens het Openbaar Minsterie onder andere ook dat Nabil B. – zoals hij zelf ook heeft toegegeven – betrokken is geweest bij beide misdrijven. ‘Zet een man bij zijn deur’ en ‘Hij is via een andere ingang naar binnen gegaan’ wijzen volgens het OM er op dat de liquidatie van Khalid H. werd gepland. Ook ‘Dank je broertje dan laat ik de head (schutters – tvde) komen’ laat zien dat een liquidatie werd voorbereid.

Dat er dreiging was jegens Nabil B. blijkt volgens justitie ook uit pgp-berichten. Ridouan Taghi en Saïd Razzouki zouden vrezen dat Nabil B. tegen de familie Changachi zou zeggen wie de opdrachtgevers waren. Mohamed R. zou pgp-berichten hebben ontvangen die hij moest doorsturen naar Nabil B.: ‘Hy weet ga iedereen van hem laten slapen als die my naam heeft genoemt grote heeft hem heeel goed gesproken en nu stiekem my naam noemen zieke honden’. En in een volgend bericht staat: ‘Oké maak hem duidelijk dat hij niet meer met die gasten gaat pratten Want als ze hem gaan pakken dan Wordt hoofdpijn dan gaat die andere zeker hem laten slapen hij zei mijn net wie praat die gaat over nabil’.

Voor de vergisliquidatie van Hakim Changachi zitten nu totaal dus vier verdachten vast: Guyno O., Ferrel T.N.T., Nabil B. en Mohamed R. Voor de voorgenomen afrekening van Khalid H. zitten twee verdachten vast: Marciano D. en Jerrel Z. – beiden met een lang strafblad. Z. was op voorwaarden vrij toen hij werd aangehouden voor de voorgenomen liquidatie van Khalid H.

De voormalige vrienden Nabil B. en Mohamed R. zullen binnenkort gezamenlijk terechtstaan voor betrokkenheid bij de vergisliquidatie van Changachi en de voorgenomen afrekening van Khalid H. Ze zullen dan tegelijkertijd in dezelfde rechtszaal zitten – Nabil B. als beschermde kroongetuige in een afgeschermde cabine, onzichtbaar voor de media, advocaten en zijn oude vriend Mohamed R.  En er zal gesproken worden over de liquidatie die de verhoudingen in de Mocro War volledig op zijn kop heeft gezet.