Doorzoeking gevangenissen levert nauwelijks wat op

De drie dagen durende doorzoeking van de penitentiaire inrichting in Grave heeft geen contrabande opgeleverd, zo zegt de Dienst Justitiële Inrichtingen. De inrichting was vanaf woensdag hermetisch afgesloten en de gedetineerden konden bijna niet van hun cel.

Spitactie

De spitante werd vrijdagmiddag afgerond. Het reguliere dagprogramma voor gedetineerden werd in Grave vrijdagmiddag beperkt opgestart en zal vanaf zaterdag weer gewoon doorgang vinden.

In de PI Achterhoek in Zutphen werd donderdag een grootscheepse spitactie gehouden nadat er niet nader genoemde aanwijzingen waren binnengekomen dat er smokkelwaar in de inrichting was binnengebracht. Tijdens de spitactie is het dagprogramma stilgelegd.

Hasj

De algemene ruimten van de PI in Zutphen zijn doorgespit en ook een afdeling met 48 cellen. Hierbij is ondersteuning geboden door de Landelijke Bijzondere Bijstandseenheid en door leden van de Interne Bijstand Teams uit naburige inrichtingen. De opbrengst van de spitactie was een plakje hasj van 31 gram en een smartphone.

Gedetineerden bij wie smokkelwaar wordt gevonden krijgen een straf opgelegd van de directie van de inrichting.