Dossier Golden State Killer online

Delen van het dossier van Joseph DeAngelo staan online en zijn voor iedereen te lezen. DeAngelo werd eind april opgepakt. Hij wordt ervan verdacht de gevreesde Golden State Killer te zijn. Hij zou tenminste 12 moorden en 45 verkrachtingen hebben gepleegd. 

Door Timo van der Eng

De Golden State Killer was in de jaren 70 en 80 actief en hield heel Californië in zijn greep. De paniek was zo groot dat gezinnen niet tegelijkertijd durfden te gaan slapen. In sommige buurten patrouilleerden zwaarbewapende burgerwachten. Het mocht niet baten. De Golden State Killer wist steeds weer toe te slaan.

Roofdier

Uit de dossiers doemt een beeld op van een roofdier dat met ongekende precisie en sadisme te werk ging. De 171 pagina’s lezen als een kroniek van een seriemoordenaar, die onzichtbaar bleef en zijn slachtoffers terroriseerde met onder andere bizarre tekeningen en geluiden, alvorens ze te verkrachten en te vermoorden. In verband met de privacy en het onderzoek dat nog gaande is, zijn sommige passages in het dossier gecensureerd (zwart gemaakt).

Lichaamssappen

Uit de dossiers blijkt dat de politie vermoedt dat de Golden State Killer aanvankelijk alleen maar inbraken pleegde. Het was hem daarmee niet te doen om geld, maar om de kick. Hij nam dan persoonlijke spullen mee, zoals bijvoorbeeld foto’s of ondergoed van vrouwen. Ook liet hij dingen achter. Zo schreef hij met ‘lichaamssappen’ een boodschap op het raam van een huis waar een vrouw woonde die de dagen daarvoor al verschillende onverklaarbare schoenafdrukken in haar tuin had gevonden.

Pistool

Bij een van die inbraken werd de Golden State Killer bijna gepakt, toen hij werd betrapt door een politieagent. Hij had zijn bivakmuts deels omhoog gedaan en smeekte de agent om genade. Een hand hield hij deels voor zijn ogen, tegen het felle licht van de zaklantaarn van de agent. Tegelijkertijd had hij zijn andere hand in zijn jaszak. Daaruit trok hij een pistool en schoot op de politieman. De kogel sloeg in op de zaklantaarn. In de consternatie wist de verdachte te ontkomen.

Oog in oog

In de dossiers is ook te lezen hoe sommige slachtoffers opeens oog in oog stonden met de Golden State Killer. Een vrouw vertelt hoe ze ’s nachts het licht in de hal hoorde aan gaan. Kort daarop verscheen er een gestalte in haar slaapkamer waar ze met haar 3-jarige zoontje sliep. In een ander geval noteerde de politie dat een vrouw haar deuren en ramen controleerde nadat ze een verdacht voertuig in de straat had gezien. ‘Toen ze zich omdraaide stond de verdachte daar en richtte een pistool op haar.’ Een andere vrouw merkte op dat een man aan haar raam stond te morrelen. Ze rende naar haar dochters om hen wakker te maken en pakte de telefoon. Nog voordat ze kon bellen hoorde ze een gordijnrail vallen en doemde het silhouet van de man op.

Hier zijn de dossiers te lezen: deel 1 en deel 2.

Lees ook: Zo werd de Golden State Killer gepakt.