Douane nam 19 miljoen euro uit Suriname in beslag (UPDATE)

De Nederlandse Douane heeft enkele weken geleden een geldzending van ongeveer 19 miljoen euro aan contanten van de Surinaamse centrale bank in beslag genomen, in opdracht van het Openbaar Ministerie. Dat gebeurde op verdenking van witwassen.

Opkopen

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft dat bevestigd na berichten in Surinaamse media. De Centrale Bank van Suriname zegt in een persbericht dat het om een bedrag in euro’s gaat dat door de deviezenbanken van derden is opgekocht. De euro’s zijn eigendom van de deviezenbanken en worden onder meer gebruikt voor het nakomen van internationale betalingsverplichtingen. Surinaamse banken kopen euro’s op de vrije markt. Veel euro’s gaan cash naar het buitenland omdat buitenlandse leveranciers in Suriname niet met contant geld betaald kunnen worden.

Plooien glad

De opkopende banken moeten zich houden aan internationale regels en richtlijnen. Het was voor Surinaamse banken steeds moeilijker om banken in het buitenland te vinden die gelden uit Suriname in ontvangt wilden nemen omdat men vreesde dat er criminele geldstromen tussen zaten. Veel buitenlandse banken stopten geheel met hun Surinaamse bankrelaties (“de-risking”). Vijf jaar geleden nam de centrale bank van Suriname deze overboekingen daarom over.

Kennelijk ziet het Nederlandse Openbaar Ministerie nu toch een criminele geldstroom binnen Surinaamse banken.

De CBvS hoopt in overleg met Nederland snel ‘de plooien glad te kunnen strijken’.