‘Drie aanhoudingen voor aanslag op Amsterdamse Joego’

De politie in Amsterdam heeft drie mannen opgepakt die zouden hebben meegeholpen bij de voorbereiding van de liquidatie van een Montenegrijnse crimineel, zo schrijft Het Parool. De mislukte aanslag vond plaats in oktober vorig jaar. In plaats van de  Montenegrijn Jovan Durovic kwam Goran Savic (49) om het leven. Durovic overleefde, met enkele schotwonden in zijn buik.

Goran Savic was uitbater van pizzeria La Piccola Baracca aan het Hugo de Grootplein in Amsterdam-West. Het trio verdachten zou schutter Cherif A. (42) hebben ingeseind dat Durovic die dag aanwezig was, en hem ook een telefoon en een vuurwapen hebben gegeven. Ook het signalement zou zijn doorgegeven. In de weken daarvoor zouden de drie ook al observaties hebben uitgevoerd.

Cherif A. werd dezelfde dag gearresteerd in een auto op de Admiraal de Ruijterweg, ook in West. Hij droeg opvallende kleding die lijkt op de kleding van de schutter op bewakingsbeelden. In de auto lag het moordwapen met zijn dna. A. ontkent, en zegt dat twee anderen de daders zijn.

Durovic is verwikkeld in een vete tussen verschillende groepen uit Montenegro, de Škaljari- en de Kavač-clans rond het plaatsje Kotor. Media spreken van meer dan vijftig doden. Op Durovic zou inmiddels een nieuwe aanslag zijn gepleegd, die hij overleefde.

Volgende week is er weer een pro forma-zitting in de zaak.