Drie getuigen in witwaszaak tegen raadslid

De rechtbank in Utrecht wil drie getuigen horen in de zaak tegen de voormalige VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif in de gemeente Stichtse Vecht. Dat blijkt maandag uit de pro-formazitting. De politica wordt verdacht van witwassen van drugsgeld. De rechter wil onder andere een verkoper horen over de spullen die De Kruif kocht.

Volgens justitie kocht De Kruif auto’s, een boot, een caravan en een jetski van geld dat is verdiend met de handel in wiet. Zelf zegt de spullen van haar eigen geld te hebben gekocht, uitgezonderd de caravan. Die zou ze voor een medeverdachte op haar naam hebben gezet omdat die meer verzekeringspremie zou moeten betalen dan zij.

Vervalst koopcontract

De Kruif overhandigde de rechter een koopovereenkomst, maar die is volgens justitie vervalst. De rechter wil nu van de verkoper horen hoe het precies zit. Ook de medeverdachte wordt gehoord over de koop van de spullen.

Justitie verdenkt de VVD’er er daarnaast van lid te zijn van een criminele organisatie. Ook lag er een illegaal balletjespistool in haar huis. Daarover wil de rechter Jeroen van L. horen. Ook hij is een medeverdachte van De Kruif, en de twee hebben een relatie. Hij kan verklaren van wie het balletjespistool was; van haar of van hem.

‘De Kruif heeft PTSS’

De Kruif is niet aanwezig bij de rechtszaak, omdat ze volgens haar advocaat een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) heeft overgehouden aan haar arrestatie en de ‘mediahype’ die daar op volgde. De Kruif ontkent alle beschuldigingen, maar het OM zei maandag een ‘sterke zaak’ tegen haar te hebben.

Het OM stelt dat De Kruif met zeven mannen een criminele organisatie vormde, die in de wiethandel zat. Daarmee zouden miljoenen zijn verdiend. Het OM stelt dat De Kruif een kleine rol heeft gespeeld. Zo wordt ze niet verdacht van wietteelt.