‘Witwassen was gewoonte voor raadslid’

Voor voormalig VVD-raadslid Kathalijne de Kruif in Stichtse Vecht was het een ‘gewoonte’ om crimineel geld wit te wassen. Dat stelt het Openbaar ministerie donderdag. Volgens het OM kocht ze een boot, jetski, caravan en auto’s van crimineel geld.

De Kruif werd begin dit jaar gearresteerd. Ze wordt ervan verdacht met zeven mannen een criminele organisatie te vormen. Ze moeten maandag voor het eerst voor de rechter komen.

‘Geen bewijzen

Haar advocaat noemt de beschuldigingen van het OM ‘volstrekt belachelijk’. ‘Het OM blijft maar volhouden, terwijl ze helemaal niets kunnen bewijzen tegen mijn cliënt’, aldus advocaat John Peters tegen persbureau ANP. Volgens Peters kwam het OM op het spoor van De Kruif toen haar naam viel in een telefoongesprek tussen twee van de verdachte mannen. De Kruif had een relatie met een van de twee.

Volgens Peters heeft het OM sindsdien De Kruif niet meer los willen laten. ‘De verdenking [van lidmaatschap van een criminele organisatie, CS] is zowel door de onderzoeksrechter als door de raadkamer afgewezen. Maar toch komt justitie er weer mee’, aldus Peters.

Boot gekocht

Het voormalig raadslid heeft bekend dat ze een boot van een Amsterdammer heeft gekocht. De Kruif gaf de politie voor die betaling een bankafschrift, maar het OM beweert dat dat afschrift vals is. ‘Te idioot voor woorden’, vindt advocaat Peters.

De zeven mannen die terecht staan, worden ervan verdacht op grote schaal wiet te hebben gekweekt en verhandeld. Daarvan wordt De Kruif niet verdacht.