Twee Italianen veroordeeld voor A12-moorden

Twee Italianen zijn in Lecce, in Zuid-Italië, veroordeeld voor vier moorden die in 2002 in Nederland zijn gepleegd: de moord op twee Brazilianen langs de snelweg A12 en die op twee Serviërs in een café in Amsterdam. 

Puglia

De uitvoerders van moorden op Jose Paulo Davi en Paulo Roberto D’Avila Garrido, die langs de A12 bij Woerden werden gedumpt, waren Tiziano Greco (44) en Adriano Palazzo (45). Zij kregen levenslang. De man die de opdracht voor de moorden gaf, kreeg in 2013 slechts vijf jaar cel voor medeplichtigheid. Filippo Cerfeda (46, foto) is een voormalig kopstuk van de Sacra Corona Unita de criminele broederschap uit de regio Puglia in het zuidoosten van Italië. Hij liet de Brazilianen vermoorden omdat hij geen zin om 20 kilo cocaïne die zij van een schip hadden gehaald in Antwerpen te betalen. Cerfeda woonde enige jaren ondergedoken in Amsterdam, maar door overvloedig cocaïnegebruik raakte hij herhaaldelijk in de problemen. Cerfeda verklaarde later tegenover de justitie in Italië: ‘Wanneer ik een persoon wilde vermoorden was dat in één seconde voor elkaar.’

The News

Cerfeda liet ook twee Serviërs vermoorden in café The News bij het Rembrandtplein in Amsterdam omdat hun gedrag ten opzichte van een aantal vrouwen hem niet beviel. Hij is niet vervolgd voor de verdwijning van een ander kopstuk van de SCU die uit een huis in de Amsterdamse Churchilllaan verdween. In 2003 is Cerfeda overgeleverd aan Italië. Hij zit in een getuigenbeschermingsprogramma. De Italiaanse justitie denkt dat Cerfeda in totaal verantwoordelijk is voor tussen de 14 en 25 moorden veertien moorden en mogelijk zelfs 25. De twee ‘bloedspecialisten’ (in de woorden van Cerfeda) Greco en Palazzo, gaan in hoger beroep.

Cerfeda is binnen enkele jaren weer vrij.

Zie meer in:

Levenslang geëist voor A12-moorden