Drie jaar cel voor neersteken Wilco Viets

Een Poolse man van 25 jaar is tot drie jaar cel veroordeeld voor het neersteken van Wilco Viets (foto) uit Putten in juni van dit jaar. Een Poolse vrouw kreeg een half jaar cel voor medeplichtigheid. Het Openbaar Ministerie had respectievelijk negen en vier jaar celstraf geëist. Wilco Viets is bekend omdat hij zeven jaar onterecht vast zat in de Puttense moordzaak. 

De man en de vrouw hadden op 9 juni 2017 in Putten speed en wodka gebruikt waardoor ze wanen kregen. Ze raakten ervan overtuigd dat anderen hen iets wilden aandoen en sloegen op de vlucht.

Hulp

Toen Wilco Viets samen met zijn vijftienjarige dochter voorbijreed in de auto, vroeg het Poolse stel hen om hulp. Viets die het Poolse duo niet kende, bood hen aan naar de politie te brengen, maar eenmaal in de auto kreeg de Pool het waanidee dat de Puttenaar in een complot zat om hem iets aan te doen. Hij begon daarop in te steken op Viets, die onder andere in zijn hoofd, hals en borst werd geraakt. De Poolse vrouw probeerde tegelijkertijd de dochter van Viets, die haar vader te hulp wilde komen, op afstand te houden. Bij het politiebureau vluchtten de verdachten en slachtoffers uit de auto. Viets werd ook op straat nog een keer gestoken.

Mes op de keel

Toen toegesnelde agenten ter plaatse kwamen, was het Poolse duo verdwenen. Korte tijd later werden ze iets verderop in Putten getraceerd door de politie. De Pool zette het mes op de keel van zijn negentienjarige landgenote, maar liet dat weer vallen toen de politie een waarschuwingsschot loste.

De 25-jarige veroordeeld Pool moet in totaal ook een kleine 27.000 euro schadevergoeding betalen aan Viets en zijn dochter.

Ron P.

Wilco Viets heeft samen met zijn zwager Herman Dubois zeven jaar onterecht vastgezeten voor de moord op Christel Ambrosius, de zogenaamde Puttense moordzaak (1994). Voor die moord werd later Ron P. veroordeeld tot 15,5 jaar cel.