Drie jaar voor stelen bij kankerfonds

De rechtbank in Amsterdam heeft Erwin de K. – een voormalig bestuurslid van de Stichting The Quality of Life Gala – donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij verduisterde 650.000 euro van de stichting.

Privéuitgaven

Hij moet ook ruim 1 miljoen euro schadevergoeding betalen. Een tweede verdachte, penningmeester van de stichting, Patrick van Z., kreeg voor medeplichtigheid drie maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur opgelegd (zie vonnis).

Het bestuurslid De K. is schuldig aan een aaneenschakeling van frauduleuze activiteiten. In anderhalf jaar tijd haalde hij 650 duizend euro van de bankrekening van de stichting, die zich inzet voor onderzoek naar kinderkanker. Om dit voor elkaar te krijgen vervalste hij meerdere documenten. Hierbij kreeg hij hulp van de penningmeester. Met het geld loste het bestuurslid privéschulden af en deed hij privéuitgaven.

Erwin de K. (43) liet bij het Gelderse Scherpenzeel een villa bouwen voor 1,3 miljoen euro

2,7 miljoen euro

Tegelijkertijd wist De K. ook ABN AMRO, zijn toenmalige werkgever American Express en twee ondernemers op te lichten. Het geld dat hem dit opleverde, gebruikte hij onder andere om een deel van het verduisterde geld van The Quality of Life Gala terug te betalen. In totaal heeft de man voor een bedrag van 2,7 miljoen euro gefraudeerd.

Opgeheven

De opgelegde gevangenisstraf is zes maanden korter dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dit is omdat de man vanaf het begin heeft meegewerkt aan het onderzoek en omdat hij de meeste feiten heeft bekend. Ook heeft hij zijn schuld aan The Quality of Life Gala inmiddels terugbetaald en is hij een van de andere schulden aan het aflossen.

Patrick van Z. heeft de verduistering als penningmeester weliswaar mogelijk gemaakt, maar profiteerde zelf niet van het geld. Onder andere om die reden krijgt de man geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf, maar een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd (zie vonnis).

De stichting is inmiddels opgeheven.

Zie ook:

‘Dief kinderkanker-geld voor rechtbank’