Drie korpsen gaan experimenteren met taser

Drie politiekorpsen gaan vanaf februari agenten uitrusten met een stroomstootwapen:  Amersfoort, Rotterdam en Zwolle. Volgens het Algemeen Dagblad duurt het experiment een jaar. De politie wil een wapen dat de leemte tussen pistool en de andere handwapens (pepperspray en wapenstok) kan vullen.

Vijf seconden

Wie getroffen wordt door de draad en de pijtjes uit een taser raakt gedurende vijf seconden volledig verlamd. Er loopt dan 1.3 Ampère stroom door het lichaam. In die vijf seconden kunnen agenten een persoon onder controle brengen. Met de politietaser kan eventueel een tweede schot worden afgevuurd.

De politie hoopt met dit wapen verdachten die zwaar onder invloed zijn (of geheel buiten zinnen) gemakkelijker in te kunnen rekenen. Dergelijke verdachten voelen de effecten van een korte wapenstok niet meer. Een taser kan effectief zijn als een verdachte op enkele meters afstand staat. Met name tijdens het uitgaansgeweld of tijdens de jaarwisseling kan het van pas komen. Het apparaat heeft een opvallende gele kleur, zodat mensen goed kunnen zien dat een agent een taser wil gebruiken, zodat er misschien ook een dreigende werking vanuit gaat.

Omstreden

Sinds 2006 overweegt Nederland tasers voor de politie aan te schaffen. Eén van de argumenten tegen was dat in de Verenigde Staten en Canada mensen zijn overleden na taser-shocks. Tot augustus 2008 zijn circa 300 mensen door dit wapen om het leven gekomen. De Nederlandse politie zegt te twijfelen aan dit getal. Bovendien is de kans op ernstig letsel met de nieuwste generatie stroomstootwapens sterk afgenomen. Ook voor mensen met een pacemaker zouden er geen risico’s zijn.

Nederlandse arrestatieteams kunnen al langer beschikken over stroomstootwapens. Deze teams maken er zelden gebruik van.