Drie Nederlanders verdacht van miljoenenfraude

Drie Nederlanders zijn verdacht van witwassen van miljoenen euro’s in een internationaal onderzoek naar witwassen dat zich uitsprekt naar Cyprus en Panama. Dinsdag zijn ondelrieding van de FIOD en het functioneel parket op tien locaties in Nederland, Spanje en Cyprus doorzoekingen gedaan.

Mercedes

Hoofdverdachten zijn een 69-jarige man uit Bussum en een 63-jarige man uit Hilversum. Ze worden verdacht van (gewoonte)witwassen en belastingfraude. In onderzoek was gebleken dat zij ieder konden beschikken over meer dan 1.000.000 euro onverklaarbaar vermogen.

Volgens het OM hadden zij dat geld buiten het zicht van de autoriteiten op buitenlandse rekeningen gestald. Er is gezocht in woningen, vakantiewoningen en bedrijfspanden van de verdachten. In Marbella (Spanje) is de vakantiewoning van de 63-jarige man doorzocht. In Nederland werden een woning in Bussum en een vakantiewoning van de 69-jarige verdachte doorzocht. In Hilversum is de woning van de 63-jarige man doorzocht en de FIOD doorzocht ook de werkplek van de 63-jarige man. Er is behalve op administratie, beslag gelegd op onroerende goederen, bankrekeningen, horloges, een Mercedes en tienduizenden euro’s contant geld.

Creditcards

De mannen deden ieder van 2009 tot heden voor circa 700.000 euro grote contante opnamen met creditcards gekoppeld aan buitenlandse bankrekeningen van ondernemingen, waarover zij konden beschikken. Ook deden ze grote aankopen en overboekingen vanaf de bankrekeningen. De uitgaven zijn volgens de FIOD niet te verklaren uit reguliere inkomsten. De inkomsten op de buitenlandse rekeningen werden ook niet aan de Belastingdienst opgegeven. Waar het geld vandaan komt is onderwerp van onderzoek. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat het crimineel geld zou kunnen zijn.

Facilitator

De FIOD doet ook onderzoek naar de rol van de vermoedelijke facilitator. Dat is een 36-jarige Nederlander die in Panama staat ingeschreven, maar met zijn gezin op Cyprus woont. Hij zou ondernemingen en daaraan gekoppelde bankrekeningen op Cyprus en in andere landen opzetten voor derden.

De woning van deze Cypriotische autoriteiten doorzochten de woning van de 36-jarige dienstverlener op Cyprus. Ook werd een bedrijfspand in Naarden doorzocht waar bedrijven van de 69-jarige en 36-jarige verdachte gevestigd zijn en een opslagloods in gemeente Wijdemeren.In Sliedrecht werd de woning van de moeder van de 36-jarige dienstverlener doorzocht. Bij twee Nederlandse boekhoudkantoren is administratie gevorderd, eveneens werd er informatie in de cloud in beslag genomen.