Drievoudig moordenaar moet 10 jaar de cel in voor granaataanslag

De 42-jarige Michael B. is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar vanwege wapenbezit en het tot ontploffing brengen van twee handgranaten in het centrum van Delft. Die aanslagen in mei vorig jaar waren gericht op 2 coffeeshops, The Game en The Future. Daarbij raakte een toevallige voorbijganger gewond aan zijn gezicht.

Het Openbaar Ministerie had tegen B. 12 jaar cel geëist. Medeverdachte Dean P. hoorde 2 weken geleden 8 jaar cel eisen. P. werd vrijdag door de rechtbank vrijgesproken voor de aanslagen op de coffeeshops. Wel moet hij 21 maanden de cel in voor wapenbezit en het beïnvloeden van een getuige.

Maskers

Op delen van de ontplofte granaten werd dna van Hagenaar Michael B. aangetroffen. Op 12 juni 2018 werd hij aangehouden bij een controle in Noordwijk. Bij hem in de auto zat toen de 24-jarige Delftenaar Dean P.. Ook lagen in de auto vuurwapens en een handgranaat. In de kofferbak lag een tas die overeenkomt met de tas die door de daders op een scooter werd meegevoerd. En in de tas vond de politie onder meer een masker dat lijkt op het masker dat door de verdachten werd gedragen, zoals op camerabeelden te zien is. Ook bij een huiszoeking op het adres waar de twee verbleven werd nog een granaat gevonden.

Badkuipmoord

Michael B. heeft een flink strafblad. Zo is hij in 2002 veroordeeld tot 16 jaar cel voor de zogenaamde Ierse badkuipmoord. Daarbij werden de Ieren Damien Monaghan en de broers Vincent en Morgan Costello doodgeschoten. Hun lichamen werden in een badkuip in stukken gehakt en in brand gestoken.

Michael B. staat ook in de Crime Top 100.

Hier de uitspraak van vandaag in de zaak van Michael B.