Drugs in tbs-kliniek zijn ‘geen beleid’

Er zijn drugs verkrijgbaar in de Van Mesdagkliniek in Groningen. Dat schrijft de tbs-kliniek op zijn website. Een tbs-kliniek is geen gevangenis, en daarom is die niet drugsvrij te krijgen. Maar dat is geen beleid.

Henk S.

Een verslaggever van het Dagblad van het Noorden stelde afgelopen weekend in een column dat de (mogelijke) seriemoordenaar Henk S.  niet verder behandeld kan worden (en daarom naar de longstay gaat) omdat hij verslaafd is aan drugs. Die drugs kon hij gewoon krijgen in de Van Mesdag. Verslaggever Chris Klomp vroeg zich af waarom de kliniek niet officieel toegeeft dat dit beleid is.

Kamercontroles

Hoewel de kliniek dus toegeeft dat er drugs verkrijgbaar zijn stelt de directie ook dat drugs contrabande blijft, net als alcohol en telefoons, omdat ze het behandelklimaat verstoren. Uit de verklaring:

Wij proberen contrabande op allerlei manieren buiten de deur te houden. Zo hanteren we een streng toegangs- en controlebeleid voor patiënten, personeel en (functioneel) bezoek. Patiënten die terugkomen van begeleid en onbegeleid verlof worden gecontroleerd en op indicatie gefouilleerd. Ook bezoekers voor patiënten worden gecontroleerd en op indicatie gefouilleerd. Frequent vinden (onaangekondigd) kamercontroles plaats en worden urinecontroles uitgevoerd. Ook drugshonden kunnen worden ingezet.

Plan

Eind 2015 hebben de tbs-klinieken een gezamenlijk plan van aanpak opgesteld om de invoer van contrabande verder tegen te gaan. De verklaring:

Ondanks de genomen maatregelen willen we toch ook opmerken dat een tbs-kliniek geen gevangenis is, maar een behandelkliniek. Patiënten en bezoekers zijn zeer inventief. Het is daarom een illusie om een instelling 100% vrij van contrabande te krijgen.