Drugs was aanleiding schietpartij

In een langer lopen conflict om drugs was een ruzie om een autoverkoop de directe aanleiding voor de schietpartij in de Amsterdamse autohandel Carline, in Amsterdam-Westpoort. Daarbij kwamen in mei 2011 Soner Akpinar (27) en Ismail Akca (26) om het leven en raakte Selim Akpinar (29) zwaar gewond. Maandag staat de enige nog levende hoofdverdachte voor de rechter. Dat schrijft Het Parool zaterdag.

Ali G. zou twee rivalen hebben doodgeschoten en een ander zwaar hebben verwond terwijl hij zelf werd hij in zijn buik werd geschoten. G. is een neef van de twee broers die op bedrijventerrein Sloterdijk hun autohandel Carline uitbaatten, in tweedehands auto's en met het accent op merken zoals Audi, BMW, Mercedes en Volkswagen.

Tussen familieleden van de twee groepen liepen de emoties hoog op tijdens een pro forma-zitting in de zaak. De familie van de verdachte komt uit Lelystad en die van de slachtoffers uit Dronten.

Bespreking

Eén van die broers had voor een kleine tweeduizend euro een auto van Ali G. gekocht. Een lid van de groep uit Dronten kwam reclameren: de verkochte auto was zíjn eigendom. Er volgde een bespreking bij Carline in het kantoortje die compleet uit de hand liep. 

Reconstructie

Onder leiding van een rechter-commissaris was er een reconstructie in het kantoortje van de garage. De nog levende getuigen speelden zichzelf. Maar leidde niet tot een eenduidige beeld omdat alle betrokkenen het zich anders herinneren.

Getuigen die bij de slachtoffers horen zeggen dat G. als eerste een vuurwapen trok en schoot. Ali G. zegt dat juist híj als eerste werd beschoten, waarop hij zich verdedigde. Het lijkt erop dat beide partijen bewapend naar de bijeenkomst waren gekomen.

Eigenaars

Leden van de twee groepen zouden een gezamenlijk in de drugshandel hebben gezeten. De twee eigenaars van Carline zijn destijds gearresteerd, maar ze bleken volledig buiten de ruzie te staan en werden snel op vrije voeten gesteld. Hun zaak was verloren, één van de broers is doorgegaan onder een andere naam.