Drugsbestrijding: minister wil minder festivals

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie lanceert nieuwe aanvullende maatregelen tegen wat hij noemt ‘ondermijnende criminaliteit’, ofwel georganiseerde criminaliteit. Veroordeelde criminelen moeten straks zelf betalen voor de vernietiging van in beslaggenomen drugs en illegaal vuurwerk, en ontmanteling van kwekerijen en drugslaboratoria.

Tientallen miljoenen

Minister Grapperhaus heeft een wetsvoorstel hierover in de maak waarin nog veel meer maatregelen tegen de ‘ondermijnende criminaliteit’ staan. Vernietigen van vuurwerk drugs en productieplaatsen van drugs kost de overheid tientallen miljoenen per jaar.

Vermogen van criminelen mag wat betreft de minister beter in kaart worden gebracht als blijkt dat zij opgelegde boetes en schadevergoedingen niet betalen terwijl de politie vermoedt dat ze er wel het geld voor hebben.

Grondstoffen

De minister wil ook dat het bezit en vervoer van bepaalde chemicaliën die specifiek als grondstof dienen voor de productie van harddrugs strafbaar worden gesteld: een maximumstraf van zes jaar cel. Nu moet nog bewezen worden dat vervoerders weten dat het om drugsproductie gaat.

De maximumstraf voor bedreiging van burgemeesters, wethouders, gedeputeerden en andere bestuurders wordt extra verhoogd: naar maximaal vier jaar gevangenisstraf. Verder wil de minister uithalen van cocaïne op containerterminals tegengaan door het illegaal verblijven op het terrein van die terminals expliciet strafbaar te stellen, en met een jaar cel te bestraffen. (tekst gaat door onder reclame)

‘Stop met pillen’

Eerder gaf minister Grapperhaus aan de Nederlanders het devies: ‘stop met pillen slikken op festivals’, waarmee hij inhaakte op een politiechef die “yoga-snuivers” er in de media op wees dat met cocaïnegebruik criminaliteit gemoeid is.

In De Telegraaf zegt de minister te vinden dat 1.100 muziekfestivals teveel is om alle bezoekers te controleren op bezit van MDMA of cocaïne, terwijl dat in zijn ogen wel zou moeten. Grapperhaus vindt dat organisatoren van festivals meer aangesproken moeten worden op handhaving rond drugsgebruik.

Grappershaus zegt te denken dat als er echt gehandhaafd zou worden drugsgebruik op festivals vermindert (‘dan zou je nog eens wat zien’). Uit het interview met De Telegraaf:

‘We hebben met elkaar afgesproken: als je op een festival met een gebruikershoeveelheid wordt aangetroffen kom je er niet in. Als het meer is, ga je mee met de politie. Als we dat zouden handhaven, zou je nog eens wat gaan zien. Het probleem is: we hebben 1100 festivals in Nederland. Moeten we onze politie helemaal daarop inzetten?’

Zegt u nou dat er minder festivals georganiseerd moeten worden?

‘Ja, ik denk dat je met elkaar kritisch moet zijn en moet zeggen: kunnen we dit met zijn allen aan?’

In 2017 werd in Nederland met de productie van xtc en amfetamine bijna 20 miljard verdiend. Valt dit wel te tackelen?

‘Er is extra geld gekomen: eenmalig 100 miljoen in een zogeheten ondermijningsfonds om criminele activiteiten te ontregelen en nog eens structureel 10 miljoen. Maar als we het hierbij laten, wordt het heel erg lastig.’

U zit aan de knoppen. Regel dat dan.

‘Ik ben druk bezig er iets aan te doen. Ik ben bezig de politie te versterken. Dit jaar krijgt het OM er ook extra geld bij.’

Wat is er structureel nodig?

‘Dat kan ik niet 1, 2, 3 zeggen.’