Drugscrimineel Janus van W. meldt zich bij politie als ‘Ferry Bouman’ (UPDATE)

Foto rechts: misdaadjournalist.nl

Een merkwaardig voorval gisteren in Eindhoven. Een man meldt zich op het hoofdbureau van de politie en zegt dat hij Ferry Bouman is, de hoofdpersoon uit Netflix-serie Undercover. De serie is deels gebaseerd op drugscrimineel Janus van W. en de man aan de balie blijkt Janus van W. zelf te zijn.

Bliksembezoek

Janus van W., door zijn uiterlijk bekend als Harry Potter, wordt gezien als een van de grootste drugsbazen van Europa. Goed voor de verkoop van een ton coke per week. Van W. werd in 2011 in België veroordeeld tot in totaal zestien jaar gevangenschap wegens grootschalige drugshandel. Maar hij kwam in 2015 al op vrije voeten, op voorwaarde dat hij zich vijf jaar lang niet in België liet zien. Een jaar later is zijn naam genoemd in de zogenaamde Trefpunt-zaak. Bij de inval bij Party King in Best in 2016 (‘Operatie Trefpunt’) werden 55 mensen opgepakt. Van W. was sindsdien onvindbaar. Misdaadverslaggever Hendrik Jan Korterink meldt op zijn website dat Van W. maandag voor een bliksembezoek aan Nederland uit zijn schuilplaats is gekomen.

Undercover

Als gevolg van één van de veroordelingen van Van W. werd de villa van zijn dochter, ter waarde van 1,8 miljoen euro en met eigen minidierentuin, in beslag genomen. Justitie achtte bewezen dat deze villa met drugsgeld van haar vader was gekocht. Hierop verhuisde Van W.’s dochter naar een vakantiewoning op recreatiepark Parelstrand, vlakbij haar oude huis en dat van haar vader. Het was deze vakantiewoning waar Van W. na inzet van Britse undercover agenten tegen de lamp was gelopen voor xtc-smokkel. De Netflix-serie Undercover is deels op deze undercoveractie gebaseerd.

Naar binnen springen

In maart dit jaar heeft Van W.’s dochter na acht jaar procederen eindelijk haar villa weer terug. Tegen Korterink vertelt Van W. dat hij zich maandag bij de politie meldde voor informatie over een inval in deze villa eerder deze maand: ‘Ik vroeg waarom ze bij mijn dochter – in België – naar binnen waren gesprongen.’ Van W. wijst erop dat hij nog steeds niet in België mag komen. Ook zegt hij dat hij niet voortvluchtig is maar zich op aanraden van de politie schuilhoudt. ‘Jullie hebben zelf tegen mij gezegd dat ik weg moest gaan omdat ze me dood gingen maken,’ vertelt hij de politie in Eindhoven.

Na een gesprek met de politie en een officier van justitie is Van W. weer vertrokken.

Update

Bert de Rooij, de advocaat van Janus van W., heeft vandaag contact gezocht met het Openbaar Ministerie over de kwestie. Tegenover Crimesite zegt hij desgevraagd:

Ik wil de bevestiging dat mijn client niet meer als verdachte wordt aangemerkt in de Trefpunt-zaak. In april 2016 was hij dat wel, maar toen ik het dossier opvroeg kreeg ik te horen: “Laat hij zich eerst maar melden, dan krijgt hij de stukken”. Vervolgens hoorde Janus niets meer van Justitie en is hij, overigens zonder overleg met mij, naar de politie gestapt. Hij heeft gezegd: “Weet je wat: als ze me willen houden, dan houden ze me maar”. Maar de politie vertelde hem dat ze niks konden vinden en dat hij weer kon gaan. Het wachten is nu op een officiële brief waarin het sepot wordt bevestigd. De witwaszaak waarin Janus ook was verdacht, is trouwens ook geseponeerd. En Janus kwam inderdaad wel in dat Trefpunt, maar niet om zaken te doen, er werd daar ook een hoop geouwehoerd.

Lees ook: