Drugsdealers Maastricht zijn gewelddadiger

Illegaale drugshandelaren in Maastricht worden steeds gewelddadiger. Een van de redenen zou zijn dat de pakkans groter is. Dat blijkt uit een onderzoek van de Politieacademie. Voor de invoering van de wietpas zouden zo’n 2,7 miljoen drugstoeristen Maastricht aandoen, nu zijn dat er nog enkele honderdduizenden. Het aantal dealers is daarentegen fors gestegen.

 

Uit het rapport zou dan ook blijken dat er minder drugs wordt verhandeld, maar per deal zou er meer overlast zijn. Het aantal meldingen van drugsoverlast is dan ook flink toegenomen in de maanden mei tot en met december; van ongeveer 1500 in 2010 naar bijna 3000 in 2012. Vlak na de invoering van de wietpas, op 1 mei 2012, piekte het aantal meldingen.

 

Volgens de onderzoekers zit de politie de criminelen zo op de huid dat de drugshandelaren in groepjes moeten werken. De koper moet van de een naar de ander worden geleid om arrestaties te voorkomen. Ook gaan ze gejaagder te werk.

Volgens burgemeester Onno Hoes is het niet gemakkelijk om de criminelen uit de business te krijgen. ‘Ze leiden een leuk en stoer leven en verdienen een leuke cent’, verklaart Hoes tegenover het ANP. Hij bevestigt dan ook dat het ‘straatbeeld’ niet rustiger is geworden. Een van de maatregelen die de gemeente overweegt om de overlast toch terug te dringen, is een samenscholingsverbod op plaatsen waar veel drugsdealers staan.

Lees ook:

Actie coffeeshops tegen ‘wietpaspoort’

Maastricht wil wietverkoop voor buitenlanders

Maastricht: ‘drugs dealen in winkelcentra’

Helicopter tegen drugsrunners