‘Drugsgeld van Dubai naar vakantiepark Vinkeveen’

Er zijn mogelijk miljoenen euro's aan drugsgeld witgewassen via een vakantiepark in Vinkeveen. Flinke bedragen van de Amsterdamse drugscrimineel Fer J. (43) werden door financieel-adviseur Rick ten H. (63) naar Dubai gesluisd, waarna het via Zwitserland in Vinkeveen terecht kwam.

Dat meldt Het Financieele Dagblad. Justitie heeft beslag gelegd op een 'witwasdagboek van Ten H., waarin hij alle geldstromen bijhield. Ook zijn dertig mappen met informatie gevonden die waren verstopt.

Getapt

Ten H. was bevriend met Fer J., die drugs smokkelde door die te verstoppen in nepmachines. J.'s appartement in de Sarphatistraat in Amsterdam werd jarenlang afgeluisterd. Op een van de taps zou J. opscheppen dat hij drie miljoen euro in het vakantiepark in Vinkeveen heeft gestoken.

Justitie heeft tegen Nieuwsuur gezegd dat er een strafrechtelijk financieel onderzoek loopt naar Rick ten H. en Fer J. Justitie hoopt de twee te kunnen plukken na dat onderzoek.

Beslag op 34 miljoen

Er is al voor 34 miljoen euro beslag gelegd op bezittingen van Ten H. en J. en hun familieleden. Het gaat om onder meer 15 appartementen in het vakantiepark. De appartementen zouden zijn gekocht met geld van J.

In de zomer van 2009 heeft Harbour Village Vinkeveen bv 42 appartementen van bouwbedrijf Midreth, die in de financiële problemen waren gekomen. Rond die aankoop was 7 miljoen euro gemoeid.

Investering uit Dubai

Een deel, het zou gaan om rond de 2,5 miljoen euro, is door een bedrijf uit Dubai aan Harbour Village bv geleend. Fer J. was voor de helft eigenaar van dat bedrijf uit Dubai.  De andere helft van de aandelen was in handen van vader en zoon Ten H.

Of het bedrijf ook daadwerkelijk heeft geïnvesteerd in de vakantiewoningen, is nog niet duidelijk. Dat wordt nu onderzocht in twee strafrechtelijk-financiële onderzoeken tegen Fer J. en Rick ten H.

'J. deed niet mee'

Vier andere bedrijven, die ook in het vakantiepark zouden investeren, hebben verklaard dat J. weliswaar zou meedoen, maar nooit geld heeft overgemaakt.

 

Rick ten H. is onlangs in een andere zaak veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf voor belastingfraude, faillissementsfraude en witwassen. Hij heeft hoger beroep aangetekend, dat hij in vrijheid mag afwachten.