Drugshandel op darkweb ontdekt via gekraakte communicatie

Door het kraken van de communicatie van Iron Chat, waarover de politie dinsdag naar buiten trad, is een aantal verdachten aangehouden die harddrugs zouden hebben verhandeld op het darkweb. Dinsdag greep de politie in.

Darkweb

Vele kilo’s harddrugs, geld en bitcoins zijn in beslag genomen in panden in Enschede, Hengelo, Emmen en Roermond. De zoekactie was het resultaat van een lang lopend onderzoek naar drugsproductie en drugshandel via het darkweb. De verdachten in het onderzoek communiceerden via cryptofoons. De politie zegt de productie en handel in drugs te hebben willen oprollen maar ook geldstromen inzichtelijk te hebben willen maken. Daarom is er lange tijd onderzoek gedaan om in beeld te krijgen hoe er gewerkt werd door de groep verdachten.

Xtc-pillen

In totaal werd er meer dan 25.000 euro aan contant geld en bitcoins in beslag genomen, naast dure sieraden en vijf auto’s. Ook vonden agenten meer dan vijftig kilo aan harddrugs, vermoedelijk gaat het om speed en xtc. Ook werd er een machine gevonden die gebruikt kan worden bij de productie van xtc-pillen.

Er zijn vijf mensen aangehouden: een 54-jarige man en een 52-jarige vrouw uit Roermond, een 29-jarige man uit Hengelo, een 27-jarige man uit Enschede en een 27-jarige man uit Emmen.