Politie: liquidatie voorkomen door gekraakte berichten (VIDEO) (UPDATE)

De politie Oost-Nederland heeft de eigenaren van een bedrijf dat versleutelde telefoons verkocht aangehouden. Door berichten te kraken is een liquidatie voorkomen aldus de politie. Rechercheurs konden live meekijken hoe de berichten werden verstuurd.

Argwaan

De operatie leidde ook tot de vondst van wapens en drugs. Nadat de politie enkele keren optrad kregen verdachten argwaan. Ze betichtten elkaar van lekken naar de politie. Toen er een liquidatie dreigde greep de politie in: drie mensen zijn hiervoor opgepakt. Een 31-jarige man uit Almelo en twee Enschedeërs van 23 en 33.

De eigenaar van het bedrijf, een 46-jarige man uit Lingewaard, en zijn compagnon, een 52-jarige man uit Boxtel, zijn aangehouden. Zij worden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Hun woningen en het bedrijf zijn doorzocht.

Iron chat

De server waarover de versleutelde communicatie plaatsvond, is ontdekt nadat de politie in Oost-Nederland, in een onderzoek naar witwassen, de leverancier van zogenaamde cryptofoons op het spoor kwam. Met deze cryptofoons, die duizenden euro’s kosten, kunnen alleen chatberichten worden verstuurd. Door het gebruik van een eigen computerserver die de communicatie versleutelde, werd het dataverkeer onzichtbaar voor de autoriteiten. De cryptofoons maakten gebruik van de encryptie Iron Chat.

265.000 berichten

Er zijn 265.000 berichten gekraakt en veel mensen opgepakt. Ook zijn er xtc-labs, wapens, geld, softdrugs en harddrugs gevonden en in beslag genomen. Veel berichten kunnen nog een rol gaan spelen in lopende onderzoeken. Er zouden zo’n honderd verdachten in beeld zijn, nog niet alle verdachten zijn aangehouden.

Ennetcom

De zaak lijkt op die van Ennetcom toen de politie meer dan 3 miljoen berichten wist te ontsleutelen die op een server in Canada stonden. Die berichten worden inmiddels in een groot aantal strafzaken opgevoerd als bewijs. Het verschil met de Iron Chat-zaak is dat de politie live kon meekijken. De berichten van Ennetcom werden achteraf gekraakt.