Drugslab en speed bij verdachte advocaat

Bij de 69-jarige advocaat Jan Piet van R. die deze week in de zaak van Klaas Otto werd aangehouden is in zijn woning in een drugslaboratorium (buiten werking) aangetroffen. Ook werd 3,4 kilo amfetamine gevonden.

Briefjes

Volgens de politie is hij ook verdacht van beïnvloeden van getuigen in de strafzaak tegen Otto (49), die draait om witwassen en afpersing. Van R. wordt donderdag samen met de 45-jarige partner van Otto voorgeleid aan de rechter-commissaris, ook zij is verdacht van het beïnvloeden van getuigen. Ze zouden ook in opdracht van de hoofdverdachte diverse mensen hebben benaderd of hebben laten benaderen om anders dan de waarheid te verklaren. De 69-jarige advocaat zou briefjes hebben aangenomen en buiten de gevangenis hebben gesmokkeld.

Geschorst

Klaas Otto is oprichter van No Surrender en zit sinds zijn arrestatie in juli 2016 vast op verdenking van afpersing, mishandeling, brandstichting en witwassen. Op 13 februari 2017 werd hij onder voorwaarden geschorst uit de voorlopige hechtenis door de rechtbank. Hij mocht geen contact opnemen met medeverdachten, slachtoffers, getuigen en (politie-)functionarissen. Enkele dagen later werd hij weer aangehouden omdat hij zich niet hield aan de voorwaarden.

Een vriend van Otto heeft recent aangifte tegen hem gedaan en de politie ook beeldmateriaal verschaft van een ontmoeting door Otto van een medeverdachte.