‘Drugsorganisatie gebruikte namen uit Sesamstraat’ (UPDATE)

De landelijke eenheid van de politie heeft vorige week zeven verdachten aangehouden die cocaïne zouden hebben geïmporteerd in Nederland, via Europese havens, en grote bedragen zouden hebben witgewassen. De politie spreekt van het ‘Sesamstraat-kartel’ omdat de verdachten in hun onderlinge communicatie voor elkaar namen uit die serie gebruikten. De politie zegt niet hoeveel cocaïne er in beslag is genomen.

Spanje

De verdachten zijn een 38-jarige man uit St. Willebrord, een 39-jarige man uit Berkel en Rodenrijs, een 58-jarige man uit Amsterdam, een 46-jarige man uit Roosendaal, een 65-jarige man uit Eindhoven en een 35-jarige man uit Bergen op Zoom. De zes personen werden opgeroepen om zich vorige week dinsdagochtend te melden, waarna ze werden aangehouden. De zevende verdachte, een 52 jarige Nederlander die in Spanje woont, is zaterdag aangehouden in Breda. Mogelijk volgen nog meer aanhoudingen.

De verdachten zitten in beperkingen. Advocaat Michel van Stratum mag daarom niets inhoudelijks zeggen over de zaak van zijn cliënt. Van Stratum: ‘Ik vind het wel heel bijzonder dat ik niks over het aangedragen bewijs in de zaak mag zeggen terwijl politie en justitie gewoon een uitgebreid persbericht naar buiten brengen.’

Sesamstraat

Het onderzoek naar het netwerk is gestart naar aanleiding van een eerder politieonderzoek. Tijdens een doorzoeking in 2018 werd  namelijk administratie in beslag genomen aan de hand waarvan het huidige onderzoek naar geldstromen is opgestart. In het onderzoek stuitten de rechercheurs op het gebruik van pgp-telefoons van Ennetcom.

50.000 xtc-pillen

Eind 2019 doorzocht de recherche bedrijfspanden en woningen op 20 locaties verspreid door Nederland waarbij beslag werd gelegd op administratie en op twee panden. Eén van de dinsdag aangehouden verdachten werd toen al aangehouden voor het bezitten van ruim 50.000 xtc-pillen en wordt daarvoor afzonderlijk vervolgd. Bij een andere verdachte zijn vijf valse ID-bewijzen aangetroffen, waaronder een vals diplomatiek paspoort.

Het FinEC-team van de landelijke eenheid, dat is gespecialiseerd in financieel rechercheren, voert het onderzoek uit. Het wordt geleid door het landelijk parket en de rechter-commissaris in Zwolle.