Drugsrip achtergrond dood 12-jarige

Aanstaande vrijdag begint in de extra beveiligde rechtbank van Amsterdam de zaak tegen de mannen die worden verdacht van de schietpartij op een woonwagenkamp in Breda, waarbij de 12-jarige Danny het leven liet. In BN/ De Stem dit weekend een reconstructie van de zaak en een beschouwing over de mogelijke achtergronden.

Schutters

De Brit T.G. (29) en de Nederlander M.F. (36) zijn tot 16 jaar veroordeeld in de zaak. Een andere Brit, A.W. (33), is vrijgesproken in eerste aanleg. Van de overige vier schutters ontbreekt elk spoor.  Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de verduistering van 400 kilo cocaïne de achtergrond is, maar het Openbaar Ministerie heeft dat tot nu toe buiten de zaak van de schietpartij weten te houden.

Loods

De partij zou via de haven van Antwerpen zijn binnengekomen, in opdracht van de vader de omgekomen Danny, en aantal mede-investeerders uit Amsterdam. De partij is een dag na aankomst vervolgens gestolen uit een opslagloods in Amsterdam, een diefstal waarvan de politie bewakingsbeelden heeft.

Scarface

Eén van de mede-investeerders was, volgens BN/ De Stem en ook volgens het boek de Mocro Mafia, de vorig jaar in Spanje geliquideerde Amsterdammer Samir “Scarface” B. (36). B. is woedend over de diefstal en zou de verantwoordelijkheid hebben gelegd bij de vader Danny. Die betaalde 2 miljoen euro schadevergoeding maar dat vond Scarface niet genoeg, de partij drugs had een waarde van om en nabij 15 miljoen euro. Het zou B. zijn geweest die de mannen inhuurde om verhaal te halen op het woonwagenkampje. Met de waarschijnlijk onbedoelde dood van Danny tot gevolg.

Gestolen

Volgens BN/De Stem is er vermoedelijk een link is tussen de diefstal van de coke en een onderzoek van de recherche naar de oudste zoon van de vader van Danny, de 32-jarige J.G. junior uit Rucphen. In oktober 2011 vond de politie bij hem thuis 130 kilo cocaïne. Bronnen rond het onderzoek zeggen dat de recherche vermoedt dat junior de drugs van zijn nietsvermoedende vader heeft gestolen. De twee zouden al jaren in onmin met elkaar leven. Het OM legde G. junior de diefstal echter niet ten laste. Hij is in september 2012 door de Bredase rechtbank wel tot zeven jaar cel veroordeeld voor drugshandel, witwaspraktijken en vuurwapenbezit. Vader J.G. is op vrije voeten, maar nog wel verdacht van drugshandel en witwassen.

Alle berichten over de zaak.