Dubai leverde verdachte aan Nederland uit

Dubai heeft deze week op verzoek van het Nederlands Openbaar Ministerie een 65-jarige man uitgeleverd. Het is voor het eerst dat justitie in Dubai een verdachte aan Nederland uitlevert. Hij stond internationaal gesignaleerd vanwege grootschalig witwassen.

Vliegveld

De nationaliteit van de verdachte heeft het Openbaar Ministerie niet bekend gemaakt. Hij zou betrokken zijn geweest bij een criminele organisatie die zich bezig houdt met het witwassen van crimineel geld en valsheid in geschrifte. Hij was op 28 maart 2016 gearresteerd op het vliegveld van Dubai. De verdachte is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die hem in vrijheid heeft gesteld.

De reden dat Dubai mee heeft gewerkt aan deze uitlevering is onbekend. Dubai geldt als een vrijplaats waar internationaal opererende, en ook Nederlandse criminelen zich  schuilhouden.

Ondergronds bankieren

De man zou zich als bankier voor de onderwereld beschikbaar hebben gesteld voor het witwassen van grote geldbedragen. Door gebruik te maken van ondergronds bankieren vanuit onder meer een geldwisselkantoor en een kledingwinkel in Amsterdam. Er werden geldbedragen van miljoenen euro´s vanuit Nederland en Engeland naar Dubai verstuurd. Via het geldwisselkantoor van de verdachte in Dubai ging het geld via rekeningen naar onder andere China, Hong-Kong en Zuid-Amerika.

Gesloten

In het onderzoek werden op 1 december 2015 al doorzoekingen en aanhoudingen gedaan in Amsterdam. Daarbij werden vijf mannen aangehouden die vermoedelijk ook deel uitmaakt van de criminele organisatie. De vijf mannen zijn nog steeds verdachte in het onderzoek maar zitten niet meer vast. Een van de medeverdachten had een kledingwinkel in Amsterdam van waaruit meerdere activiteiten van de criminele organisatie plaatsvonden. Deze kledingwinkel is inmiddels door de burgemeester gesloten.