Duitsland: pgp-servers in beslag genomen

In het serverpark dat de Duitse politie afgelopen week in een voormalige militaire bunker met hulp van een arrestatieteam van de GSG 9 in beslag heeft genomen stonden ook pgp-servers. Dat hebben verschillende doorgaans betrouwbare bronnen aan Crimesite gemeld.

Er zouden volgens de bronnen servers die werkten voor twee pgp-verkopers in beslag zijn genomen. Met een pgp-versleuteling is het mogelijk om gecodeerde berichten en bestanden uit te wisselen. Enkele jaren geleden werden pgp-servers van Ennetcom en PGPSafe in beslag genomen, in Canada en Costa Rica. Communicatie die daarop is gevonden werd ontcijferd en speelt nu een grote rol in onderzoeken naar verdachten van liquidaties.

De Duitse autoriteiten hebben vrijdag niets naar buiten gebracht over pgp-servers. Zij vermeldden dat op de honderden servers illegale marktplaatsen op het darkweb draaiden waar onder meer drugs en kinderporno werden aangeboden. Wel zei een betrokken politiechef dat het onderzoek ‘banden met georganiseerde misdaad’ had en ook dat er aanbieders van ‘bulletproof hosting’ betrokken waren. De politie zei ook dat de firewall van bepaalde servers was gekraakt.

Er zijn zeven Nederlanders aangehouden, onder wie de hoofdverdachte. In totaal waren er dertien verdachten, drie Duitsers en mensen van onbekende nationaliteit. Er waren in het onderzoek ook invallen in Nijmegen, Rotterdam, Polen en Luxemburg.

(Beeld Wikipedia)