Ruim duizend agenten met versuffende pillen

Een fors aantal politieagenten doet haar werk onder invloed van pillen die concentratieverlies en sufheid veroorzaken. Ze slikken die medicijnen, zoals anti- depressiva en slaappillen, omdat ze lijden aan de verschijnselen van posttraumatische stress. Kamerlid Achmed Marcouch van de PvdA stelt kamervragen over de kwestie aan Minister Opstelten van Justitie.

Van de 1000 patiënten die de afgelopen jaren werden behandeld bij de Politiepoli, het landelijke psychologisch centrum voor politiemensen, bleek een derde medicijnen te slikken, terwijl ze nog in actieve dienst waren. De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in het boek ‘Onder Spanning’, dat donderdag verschijnt. Journalist Joost van der Wegen sprak voor zijn boek met tientallen politiemensen en wetenschappers.

Veiligheidsprobleem

Onderzoekers van de Politieacademie noemen het gebruik van medicijnen door politiemensen ‘een serieus veiligheidsprobleem’. Het werkelijke aantal politiemensen dat antidepressiva en slaappillen slikt ligt vermoedelijk nog veel hoger, omdat slechts een klein deel zich laat behandelen in de Politiepoli. Uit internationaal wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ruim 7% van alle politiemensen kampt met de symptomen van PTSS. In Nederland werken 55.000 mensen bij de politie, en gaat het dus om 4000 politiemensen. Minstens 1000 van hen gebruiken antidepressiva.

Trauma's

In ‘Onder spanning’ staat beschreven wat de gevolgen voor veel politiemensen zijn van de ingrijpende gebeurtenissen die ze tijdens hun werk meemaken. Ongelukken met dodelijk gevolg, het ontdekken van zelfmoorden, of mislukte reanimaties zorgen ervoor dat agenten trauma’s oplopen, waarvan zij vaak niet weten te herstellen. Zij kunnen hierdoor een PTSS-syndroom oplopen.

Zelfmoord

Van der Wegen schetst hoe tientallen politieagenten met trauma’s zelfmoord overwegen, of daar soms daadwerkelijk toe overgaan. Omdat de politie jarenlang geen registratie van dat aantal zelfdodingen bijhield, is nog onduidelijk of dit bij de politie vaker voorkomt dan bij gewone burgers. Het dragen van het dienstpistool zorgt in ieder geval voor een verhoogd risico op suïcide bij politiemedewerkers. In ‘Onder spanning’ verklaart de politie momenteel bezig te zijn met een onderzoek naar de motieven achter een dozijn zelfmoorden bij collega’s.

Het boek 'Onder Spanning' van Joost van der Wegen is hier te bestellen.

{youtube}DtuSZ4SrHOM{/youtube}