Duo aangehouden voor explosies en brandstichting in Amsterdam-Noord

De recherche heeft woensdagochtend twee mannen van 21 en 27 uit Amsterdam aangehouden in het onderzoek naar vier explosies en een brandstichting in Amsterdam-Noord van begin juni. De incidenten vonden zondagnacht 5 juni en de avond daarvoor allemaal kort na en niet ver van elkaar plaats. De recherche sluit meer aanhoudingen niet uit en onderzoekt ook een mogelijke link met Amsterdam-Zuidoost en Rotterdam.

Doordat de explosies en brandstichting allemaal vlak na elkaar en in Amsterdam-Noord plaatsvonden, hield de politie direct rekening met een mogelijk verband tussen de incidenten.

Vijf incidenten

Het gaat om explosies bij woningen op de Werengouw op zondagavond 4 juni en zondagnacht 5 juni, een explosie bij een woning aan de Urkstraat (zondagnacht 5 juni), een explosie in een trapportaal van een appartementencomplex op de Beemsterstraat (zondagnacht 5 juni) en een brandstichting van een auto op de IJdoornlaan (zondagnacht 5 juni). Bij alle vijf de incidenten bleef het bij materiële schade en vielen er geen gewonden.

Opnieuw aangehouden

De vanmorgen aangehouden verdachten betreffen twee mannen van 21 en 27 uit Amsterdam. De 21-jarige verdachte werd op zondagnacht 5 juni al aangehouden en kort daarna heengezonden, maar vanmorgen opnieuw aangehouden als verdachte.

Over de exacte verdenkingen tegen de aangehouden verdachten geeft de politie op dit moment geen verdere informatie. Dit geldt ‘in belang van het onderzoek’ ook voor de mogelijke link met Amsterdam-Zuidoost en Rotterdam, aldus de politie.

Het onderzoek wordt voortgezet en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.