Duo vrijgesproken van voorbereiding grootschalige xtc-productie

De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag de 37-jarige Anders van den B. vrijgesproken van het invoeren van 10.000 liter safrool, een grondstof voor MDMA (werkzame stof in xtc). Medeverdachte Govert H. (58) werd wel veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur voor de import van de sassafrasolie zonder vergunning. Justitie eiste eerder achttien maanden cel tegen beide verdachten.

Palmolie

Op 21 juli 2013 kwam in de Rotterdamse haven het containerschip Ever Laden uit Thailand aan. Aan boord van het schip vond de douane na een tip een container met 10.000 liter safrool verstopt in blikken palmolie. Anders van den B. (destijds woonachtig in Sint Willebrord) zou de import en voorbereiding vanuit zijn woning hebben geregeld.

Miljoenen euro’s

Medeverdachte Govert H. uit Ter Aar zou volgens justitie de sassafrasolie hebben geïmporteerd. Het duo zou tevens een loods hebben gehuurd en medewerkers voor de productie van xtc hebben geronseld. De 10.000 liter safrool zou geschikt zijn de productie van een grote hoeveelheid xtc-pillen met een straatwaarde van vele miljoenen euro’s.

Sterke aanwijzingen

Hoewel er sterke aanwijzingen zijn voor de betrokkenheid van het tweetal bij de voorbereidingshandelingen voor de productie van xtc, sprak de rechtbank beide verdachten vrij wegens gebrek aan voldoende sluitend bewijs. Govert H. werd wel veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur vanwege het importeren van de sassafrasolie zonder vergunning. Het is onbekend of de aanklager hoger beroep aantekent tegen het vonnis.