Duur alarm verdwenen kinderen weinig effectief UPDATE

De initiatiefnemer van het Amber Alert in Nederland is bezorgd over het voortbestaan van het opsporingsmiddel voor ontvoerde en vermiste kinderen. De politie wil de hoge kosten van Amber Alert gaan uitbesteden. Het rendement van de Amber Alerts lijkt laag te zijn.

Afblijven

‘De opsporing van vermiste kinderen is in gevaar’, zegt de oprichter van het Amber Alert in Nederland, Frank Hoen vanavond bij RTL Nieuws. De politie wil namelijk bekijken of het digitale opsporingssysteem commerciëel kan worden uitbesteed. Hoen heeft daar ‘geen vertrouwen in’. Hij vreest dan voor de toekomst van het systeem. Hij geeft aan dat hij met zijn medewerkers een community heeft opgebouwd van miljoenen mensen en duizenden ondersteunende organisaties. ‘Het werkt, het is effectief. Daar moet je vanaf blijven.’

Onderhoud

Amber Alert is een landelijk waarschuwingssysteem bij kindervermissingen en -ontvoeringen, via digitale communicatie. De naam en de foto van het kind worden onder meer verspreid via televisie, sociale media, reclameschermen en borden boven de snelweg. Sinds 2008 is Ambert Alert voor een ontvoerd kind 24 keer ingezet. Een minder urgent ‘Vermist Kind Alert’ wordt 18 keer per jaar uitgezet, op delen van het systeem. Het Amber Alert bereikt bijna 12 miljoen mensen. Men meldt ‘de grootste burgerbeweging van Nederland te zijn.’ Het onderhoud van Amber Alert kost 800.000 euro per jaar.

Hoop geld

Critici vragen zich af of Amber Alert wel rendement heeft. Eerder dit jaar sprak Peter van Koppen, hoogleraar rechtspsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zich hierover uit in het Algemeen Dagblad: ‘Amber Alert redt zelden kinderlevens. Het systeem kost een hoop geld en daarom kun je het beter helemaal afschaffen.’

Over de resultaten is inderdaad onduidelijkheid. Een onderzoek naar het Europese rendement dat in 2016 in opdracht van Amber Alert zelf werd uitgevoerd, concludeert dat het de bewustwording van de zoektochten naar vermiste en ontvoerde kinderen bevordert. Maar de Britse onderzoekers zouden graag zien dat er ook onderzoek wordt gedaan naar concrete, opgeloste gevallen.

Explosie aan aandacht

Op de site van Amber Alert is na bestudering door Crimesite slechts 1 concreet resultaat te vinden van een teruggevonden kind, dat direct via een Alert werd aangetroffen door een volger. Ook de recente zoektocht naar de Schiedamse jongen Abdullah, waarvoor een Amber Alert werd uitgegeven, was niet direct succesvol vanwege dat Alert, blijkt uit bestudering. De politie meldt wel dat de ‘explosie aan aandacht’ door het Alert indirect heeft bijgedragen aan het succes.

Frank Hoen van Amber Alert laat Crimesite in een reactie weten dat hij verder onderzoek naar de concrete effecten van het systeem aanmoedigt. Hij laat ook weten dat in de VS in tien procent van de gevallen ontvoerders van kinderen deze al vrijlaten, als zij alleen al ontdekken dat er een alert is uitgegaan.