Eerste cocaïne-klapper van 2022: vier ton (UPDATE)

In Essen (B) net over de grens in West-Brabant heeft de Belgische federale gerechtelijke politie in een loods maandag zeven verdachten aangehouden op verdenking van de smokkel van ruim 4.000 kilo cocaïne. De politie deed een inval in een loods aan de Peepolderlaan in Essen. Volgens het Rotterdamse Openbaar Ministerie was de cocaïne op 30 december al gevonden in Rotterdam, in een container met bananen, afkomstig uit Ecuador.

Tussen de bananen werd in Rotterdam 4.060 kilo aangetroffen, na een uitgebreide scan werd in het dak van de container nog eens 120 kilo gevonden. In Nederland werd de partij, met een straatwaarde van ruim 300 miljoen euro, uit de container gehaald en vernietigd. De container zelf werd doorgestuurd naar België. De Belgische autoriteiten volgden de container samen met het HARC-team vervolgens richting een loods in Essen, net over de grens bij Roosendaal.

De aangehouden verdachten zijn vijf Belgen en twee Britten.

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft zes verdachten in voorlopige hechtenis geplaatst en één onder voorwaarden op vrije voeten gesteld, dat is de chauffeur die de container had afgehaald en afgeleverd.