Politiebureau Wallen naar eigenaren Soerel-pand

De Nationale Politie heeft de politiebureaus op de Wallen verkocht voor 9,5 miljoen euro. Het Parool schrijft dat deze transactie ‘saillant’ is omdat de panden in handen kwamen van ondernemers die eigenaar waren van het pand waar Dino Soerel zat ondergedoken.

Rozengracht

Soerel zat voor zijn arrestatie tussen 2006 en 2010 ondergedoken in een pand aan de Rozengracht in Amsterdam-West. Hij is nu hoofdverdachte in het liquidatieproces Passage, waar hij levenslange celstraf riskeert. De kopers van de politiebureaus aan de Warmoesstraat zijn Peter Grondhuis en Jeroen van Stralen. Zij zijn eigenaar van het bewuste pand aan de Rozengracht en hebben volgens Het Parool ‘een link met een crimineel.’ Daarmee bedoelt de krant de Purmerendse aannemer Ruud Smits, die een veroordeling op zijn naam heeft. Met Smits hadden Grondhuis en Van Stralen ‘nauwe banden’.

3200 euro

Smits heeft in hun opdracht het appartement op de Rozengracht verbouwd en zorgde voor de contante overdracht van de huur, á 3200 euro per maand. Bedrijven van Smits waren geregistreerd in de inpandige garage van het kantoor van Grondhuis en Van Stralen. Eén van die bedrijven is volgens Het Parool waarschijnlijk gebruikt om Soerel te onderhouden tijdens zijn vlucht.

Peter Grondhuis in Het Parool:

Ik vind het verschrikkelijk dat dit verhaal wordt opgerakeld. Het heeft grote gevolgen voor ons gehad, zowel zakelijk als privé. We hebben echt, echt nooit geweten dat Soerel in het appartement op de Rozengracht verbleef. (…) Smits heeft het pand inderdaad in onze opdracht verbouwd, maar wel pas in 2008. Hij werkte in die tijd veel voor ons. Smits vroeg of hij twee huurders mocht aandragen, Italiaanse kennissen van hem. We zouden kopieën krijgen van hun paspoorten, maar die hebben we nooit gehad. De huur ontvingen we contant van Smits, of van een vrouw die Irene heette. In die tijd verhuurden we misschien wel driehonderd woningen. Wie daar wonen, of nog belangrijker, wie daar ’s avonds zijn hoofd op het kussen legt, is niet te controleren.

Screening

De Nationale Politie heeft de regie gevoerd over de verkoop en de gemeente gaf toestemming. Er is een screening geweest. De gemeente heeft nog een aanvullende screening gedaan waarbij open bronnen en gemeentelijke systemen geraadpleegd en zijn gesprekken gevoerd met kandidaat-kopers.

Zie veel meer in Het Parool.