Eindhovenaar krijgt 2,5 jaar cel voor witwassen ruim 6,1 miljoen euro

Eindhovenaar krijgt 2,5 jaar cel voor witwassen ruim 6,1 miljoen euro

De rechtbank in Den Bosch heeft maandag een 49-jarige Eindhovenaar veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf voor het witwassen van grote sommen geld en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie had vorige maand vier jaar cel tegen de man geëist. Volgens de rechtbank heeft de man in totaal 6.176.000 euro witgewassen.

De politie kreeg in februari 2015 informatie binnen dat verdachte S. Ç. zich schuldig zou maken aan witwassen en valsheid in geschrifte bij de aankoop van een pand in Eindhoven. Er volgde een jarenlang onderzoek naar zijn handelingen.

Geen logische verklaring

De rechtbank oordeelt maandag dat de oud-coffeeshopeigenaar van 2005 tot en met 2012 over bijna 2,5 miljoen euro meer contant geld heeft beschikt dan hij legaal kon hebben. Daarnaast zijn in dezelfde periode grote sommen geld tot een totaalbedrag van 2,8 miljoen euro vanuit Turkije naar Nederlandse bankrekeningen van de verdachte overgemaakt, terwijl daar geen logische (legale) verklaring voor bestaat.

Bovendien kocht de verdachte in Nederland, met name in Eindhoven, verschillende panden met geld wat geen legale herkomst had. Daarbij is deels sprake van een overlap met de hiervoor genoemde transacties, maar voor investeringen tot een bedrag van ruim 900.000 euro geldt dat niet. Het gaat daarmee in totaal om een witgewassen bedrag van ruim 6,1 miljoen euro.

Valse papieren

Daarnaast heeft de Eindhovenaar valsheid in geschrifte gepleegd. Hij heeft de Belgische politie valse papieren van de verkoop van een Porsche laten zien in een poging om een contante storting van een groot bedrag bij een Belgische bank te verklaren. Ook nam hij voor een aandelenoverdracht in het kader van de verkoop van een vennootschap een valse opgave op in een authentieke notariële akte.

Aanzienlijke vastgoedportefeuille

Ondanks dat de verdachte nauwelijks legale inkomsten had, bouwde hij volgens de rechtbank razendsnel een aanzienlijke vastgoedportefeuille op. Door de vele aankopen van onroerend goed, waarbij banken, hypotheekverstrekkers en notarissen betrokken waren, was sprake van vergaande vermenging van de onderwereld met de legale bovenwereld. Daardoor is de integriteit van het financieel en economisch bestel in ernstige mate ondermijnd. Dit rekent de rechtbank de verdachte aan.

Strafmatigend weegt mee dat de vele media-aandacht en het lange verloop van de strafzaak volgens de rechtbank de nodige impact zal hebben gehad op de verdachte en zijn gezin. Zijn woning stond jarenlang en veelvuldig herkenbaar in kranten en op internet.

Overschrijding redelijke termijn

Al met al vindt de rechtbank 3,5 jaar celstraf op zijn plaats. De redelijke termijn waarbinnen deze strafzaak afgehandeld had kunnen worden, is echter door allerlei omstandigheden met drie jaar overschreden. De verdachte krijgt daarom een zogeheten strafkorting van een jaar.

Verbeurd

Naast de 2,5 jaar celstraf verklaart de rechtbank een aantal van de inbeslaggenomen panden verbeurd. Dit betekent dat de verdachte die panden niet meer terugkrijgt.

Het onderzoek in de ontnemingszaak tegen de verdachte zal op een later moment worden hervat.