Eis: 16 jaar tegen Nieuwegeinse ‘serieverkrachter’

Het Openbaar Ministerie in Utrecht heeft woensdag de maximaal mogelijke celstraf van zestien jaar geëist tegen Gerard T. (52) voor vier verkrachtingen in september 1995 en in oktober 2001. Omdat T. geen enkele verklaring heeft afgelegd en niet heeft meegewerkt aan het persoonlijkheidsonderzoek is een zo lang mogelijke celstraf op zijn plaats vindt het Openbaar Ministerie.

Achttien feiten

Het OM vindt dat noodzakelijk als vergelding voor de ernstige feiten en ter bescherming van de maatschappij. De verkrachtingen vindt het OM bewezen op grond van forensische sporen bewijsbaar zijn. Onderzoek naar zijn computer en telefoon, en naar personen in zijn omgeving leverden geen direct bewijs op voor de feiten van vijftien en twintig jaar geleden. Het NFI verrichtte nader onderzoek wat ertoe leidde dat er voor een vierde feit forensisch bewijs is. Voor de overige achttien feiten die tijdens het onderzoek met het oog op de opsporing aan elkaar gekoppeld waren, vindt het OM dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs was. Er was geen verwachting dat de aangeefsters de verdachte zouden herkennen vanwege de verstreken tijd en veranderd uiterlijk. Daarnaast ontbrak in deze zaken technisch bewijs.

Van achteren

De vier verkrachtingen werden op eenzelfde manier uitgevoerd en in hetzelfde gebied aan de oostkant van Utrecht. De fietsende slachtoffers werden steeds van achteren benaderd, bedreigd met een mes, meegevoerd naar een afgelegen plek en op gewelddadige en brute wijze misbruikt. Twee van de slachtoffers waren nog maar 16 jaar, de andere twee 27 en 28. Hun verklaringen op de zitting lieten zien hoezeer ze de gevolgen van wat hen vijftien of twintig jaar geleden is overkomen, nog altijd ondervinden.

‘Geen antwoord’

De verdachte heeft gedurende dit onderzoek geen verklaring afgelegd, en ook niet meegewerkt aan het onderzoek door het Pieter Baan Centrum. ‘Een pijnlijke proceshouding’, zei de officier van justitie: ‘Een stug ‘geen antwoord’ is waar de aangeefsters en uw rechtbank het mee mogen doen’. Eén keer heeft de verdachte zich wel uitgelaten over de verdenking jegens hem, toen hij tegen een informant van de politie zei: ‘Normaal vertel ik dit tegen niemand, maar ik ben de Utrechtse serieverkrachter’.

Bevel medebrenging

Omdat de deskundigen geen uitspraak kunnen doen over de toerekeningsvatbaarheid of stoornissen van de verdachte, is het niet mogelijk de maatregel tbs te eisen of enige andere maatregel gericht op het voorkomen van recidive. Gezien de ernst van de feiten, de grove inbreuk die is gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van de vier vrouwen, en de gevolgen voor de maatschappij in het algemeen, is een zeer langdurige gevangenisstraf daarom op zijn plaats, betoogde de officier van justitie.

Naast de maximaal mogelijke gevangenisstraf van zestien jaar, eiste de officier van justitie bovendien dat de verdachte aanwezig zal zijn bij het vonnis op 12 februari. Dit om recht te doen aan wat één van de aangeefsters zei: ‘Zelfs als een dader zwijgt, vooral als een dader zwijgt, is het beste antwoord een luid en duidelijk geluid tegen seksueel geweld’.

Alle berichten over Gerard T..