Eis: 16 jaar voor dodelijke schietpartij om 80 gram coke

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam zestien jaar cel geëist tegen een 27-jarige verdachte uit Breda voor het doodschieten van de 30-jarige Aziz Bastam uit Oud-Beijerland. Een andere man raakte daarbij ernstig gewond. Er werd geschoten tijdens een drugsdeal in Ridderkerk. Op het parkeerterrein van de Dirk van den Broek zou de verdachte 80 gram cocaïne kopen. Het Openbaar Ministerie vindt doodslag en poging tot doodslag bewezen.

(beeld JBMedia)

80 gram

De verdachte kwam naar Ridderkerk om 80 gram cocaïne te leveren. Hij was door een bekende gestuurd. Een eerdere afspraak met Bastam resulteerde in een ripdeal. Bewust sprak de opdrachtgever daarom af bij een drukbezocht winkelcentrum. Hij had zijn telefoon meegegeven aan de verdachte en had doorlopend contact met hem. De Bredanaar had ook een foto bij zich van Aziz Bastam om te checken wie er bij de afspraak op zou dagen.

Zes schoten

Een bekende van Bastam stapt in de Mercedes van de verdachte. Die heeft deze man niet eerder gezien maar vertrouwt het. Toch laat hij voor de overdracht al een wapen zien en zegt dat ‘er geen grappen gemaakt moeten worden.’ Na een kort rondje rijden vindt de overdracht plaats. Dan gaat het mis. Op camerabeelden is te zien dat de koper van de drugs plotseling uit de auto stapt en in de richting van een gereedstaande Citroën rent. De verdachte stapt ook uit en gaat achter hem aan.

Op dat moment herkent de verdachte Aziz Bastam die bij de Citroen staat van de foto die hij had meegekregen. Als de koper samen met Bastam in de auto stapt, trekt de verdachte zijn vuurwapen en begint te schieten. Uit forensisch onderzoek blijkt dat er in totaal zes kogels zijn afgevuurd op de auto. Bastam wordt in zijn borst geraakt. Zijn metgezel loopt twee schampschoten op aan zijn hoofd. Een derde kogel raakt hem in zijn rug. Ze rijden met de Citroën nog enige tijd door in de richting van Rotterdam.

Noodweer?

De verdachte heeft verklaard dat hij uit noodweer zou hebben gehandeld omdat Bastam een wapen op hem gericht zou hebben en hebben geroepen ‘ik ga je schieten!’ Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit politie-onderzoek dat dit niet klopt. Er is geen wapen aangetroffen bij het slachtoffer en gezien zijn verwondingen is het weinig aannemelijk dat het wapen snel is weggemaakt.

Ook geluidsopnamen van beveiligingscamera’s geven een ander beeld dan verdachte schetst. Het slachtoffer roept duidelijk hoorbaar tegen verdachte ‘dat hij toch niet zal schieten.’ Kort daarna klinken de zes schoten.

Twee andere verdachten zijn uiteindelijk niet vervolgd.